Op het moment dat ik dit schrijf, wordt het wrak van de Norman Atlantic naar de Italiaanse havenstad Brindisi gesleept. Dat er doden en gewonden zijn gevallen, weten we ondertussen. Hoeveel er dat zijn, weten we echter helemaal niet. We krijgen cijfers doorgespeeld van de Italiaanse kustwacht en van het Griekse ministerie van Scheepvaart, maar die zijn vaak tegenstrijdig. Zondagavond heeft de rederij die de verbinding tussen Patras en Ancona verzorgt, een lijst met opvarenden openbaar gemaakt. Er zouden 422 passagiers aan boord zijn geweest, en 56 bemanningsleden. 478 in totaal dus. Volgens de Italiaanse kustwacht zouden er echter 499 mensen aan boord zijn geweest. In de Griekse pers wordt gemeld dat het verschil in cijfers te maken zou hebben met het feit dat sommige passagiers meermaals op de lijst staat, en dat de Italianen de namen niet correct verstonden en verkeerd genoteerd zouden hebben. Ook is niet duidelijk hoeveel mensen nu eigenlijk gered zijn, en hoeveel doden er zijn. De Griekse dode van wie zondag sprake was, zou ondertussen niet meer dood zijn, maar vermist. En hoeveel vermisten zijn er? De Italiaanse kustwacht spreekt van 98 mensen, maar dat horen we niet aan Griekse zijde. Misschien waren er ook vluchtelingen aan boord, mensen zonder papieren, die niet geregistreerd zijn. Zijn die opgenomen in de cijfers van de Italianen? Moeilijk na te gaan. Vandaag zal de Italiaanse openbare aanklager zijn onderzoek starten, dus misschien komt er snel duidelijkheid.

Het is allemaal heel erg verwarrend en het is moeilijk na te gaan waarom dat zo is. Gisteren kwamen 23 overlevenden aan op de luchthaven van Athene. Daar stonden ook mensen te wachten met foto’s in de handen van familieleden, wachtend op een teken. Er is geen enkele officiële aankondiging gemaakt door de Griekse autoriteiten, wat de onzekerheid alleen maar erger maakt.

Ondertussen komt er ook heel veel kritiek op de rol die de Griekse media in het drama hebben gespeeld. In Griekenland wordt de hele tijd gesproken over de Italiaanse eigenaar van het schip, maar de Norman Atlantic is wel geleased door een Griekse redersmaatschappij. En de naam van die redersmaatschappij wordt gewoon niet vermeldt. Is dat misschien omdat ANEK Lines voor ongeveer 25% in handen is van Piraeus Bank (Michalis Sallas), die lieveling van de Griekse overheid, en voor 25% in handen van de Vardinoyiannis familie? Diezelfde Vardinoyiannis familie die eigenaar is van Motor Oil, de tweede raffinaderij van het land in handen heeft, de militaire optocht tijdens de nationale feestdag van oktober 2013 voorzien heeft van brandstof, familiebanden met de familie Kefaloyiannis heeft, die twee parlementsleden telt, van wie er een ook nog eens minister van Toerisme is. en belangrijker nog: ook aandelen heeft in de televisiezenders MEGA en Star, en nog een aantal kranten en radiozenders?

Toen op zondag een passagier aan de telefoon met de zender MEGA zijn relaas deed en kritiek uitte op ANEK, viel opeens de lijn weg. Toeval?

Ook nog: het bedrijf dat de PR van ANEK Lines voorziet, is in handen van Alexia Bakoyianni, de dochter van parlementslid Dora Bakoyianni. Diezelfde Alexia Bakoyianni die mag zetelen in de Raad Van Bestuur van OPAP, toen die in handen kwam van de oligarch Dimitris Melissanidis. Het moest er even uit: Griekenland in handen van zijn oligarchen.

ANEK Lines deed het de voorbije jaren niet zo goed. In 2012 maakte het bedrijf 60,8 miljoen euro verlies. In 2013 was dat 35,7 miljoen verlies en in de eerste negen maanden van 2014 boekte het bedrijf 11 miljoen euro verlies. Op 1 augustus verkocht ANEK 2 schepen voor 21 miljoen euro. De werknemers van het bedrijf zijn al maanden niet meer uitbetaald. Op de Norman Atlantic waren 56 bemanningsleden, maar er wordt gezegd dat er voor een dergelijk schip minstens  een bemanning van 100 leden aanwezig moest zijn. Maar het bedrijf beknibbelt op de lonen en de uitgaven.

Een paar uur voor het afreizen, postte een passagier een bericht op de Fan Pagina van ANEK Lines op Facebook. U leest het bericht in zijn Engelse vertaling hier. Er doen allerlei verhalen de ronde: het schip zou zo smerig zijn geweest, dat veel passagiers, voornamelijk vrachtwagenchauffeurs, verkozen om op het garagedek in hun voertuigen te slapen, in plaats van in kajuiten. Eigenlijk is dat niet toegestaan, maar de Italiaanse bemanningsleden slaagden er naar verluidt niet in om die boodschap in een andere taal dan het Italiaans te communiceren. En de Griekse bemanningsleden zouden dan weer niets hebben gezegd. Het alarm zou niet hebben gewerkt, de mensen op het garagedek zijn dan ook wellicht allemaal omgekomen. Hoeveel mensen er precies op dat garagedek zaten, is dan weer niet geweten.

Resultaten van een inspectie van de Norman Atlantic

Resultaten van een inspectie van de Norman Atlantic

Ook nog zoiets: de Griekse havenautoriteiten hadden op 19 december een aantal tekorten ontdekt op het schip. Wat opvalt: tekort aan reddingsmateriaal, branddeuren die het niet doen, en geen evacuatieplan aan boord.

We zijn hier nog helemaal niet klaar mee, maar Griekenland is ondertussen verlamd door de politieke strijd tussen Nea Dimokratia en SYRIZA in aanloop naar de verkiezingen van 25 januari. Daardoor zal dit hele verhaal wellicht stilletjes worden begraven.

En het zou me niet verbazen dat hier ook de reden moet worden gezocht waarom de kustwacht niets deed met de schepen Blue Sky M en Ezadeen.

De Blue Sky M zond eergisteren een noodsignaal, door een telefoontje aan het Europese noodnummer 112, toen het zich ten noorden van Korfoe bevond. Er zouden 700 vluchtelingen aan boord zijn geweest, en het signaal maakte melding van gewapende mannen aan boord. De Griekse kustwacht probeerde de situatie te onderzoeken, maar raakte niet in de buurt van het schip wegens de slechte weersomstandigheden. De kustwacht zou met de kapitein hebben gesproken en die zou hebben gezegd dat alles in orde was. Dus liet men het schip verder varen tot in Italiaanse wateren. Uiteindelijk bleek het schip 980 vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië, aan boord te hebben. Een vrouw zou een kind hebben gebaard aan boord, en vier mensen zouden zijn gestorven. Hoe kan het dat de Griekse kustwacht niets heeft gezien?

Hoe kan de Ezadeen ongezien door Griekse wateren zijn gevaren?

Hoe kan de Ezadeen ongezien door Griekse wateren zijn gevaren?

Of de Ezadeen: een schip dat vanuit Turkije is vertrokken en 450 vluchtelingen aan boord heeft. Het is gisteravond gesignaleerd voor de kust van Zuid-Italië en zou geen bemanning aan boord hebben. Wat dus betekent dat het schip op drift is.

Volgens de site Marine Traffic heeft de Ezadeen lange tijd in Griekse wateren gevaren. Ook hier heeft de Griekse kustwacht weer niets gezien. Toch wel merkwaardig. Misschien willen de autoriteiten in deze verkiezingsperiode niet nog eens een kwestie van meer dan 1000 vluchtelingen uit Syrië op het bord krijgen.

In ieder geval zijn er de voorbije dagen heel wat vraagtekens gerezen rond de veiligheid op zee. Wat ANEK betreft: ik heb er zelf geen slechte ervaringen mee, maar ik heb dan ook alleen maar de boot tussen Piraeus en Heraklio genomen. De overtocht Griekenland – Italië wil ik liever met Superfast maken, na dit voorval.

17 thoughts on “Norman Atlantic: de tegenstrijdige cijfers

  1. Het laatste AIS. Signaal van de Ezadeen werd ontvangen voor Argostoli, op 1 Januari rond 9 uur. Blijkbaar werd toen de transponder uitgeschakeld.
    De nabijheid van de Griekse kust doet het vermoeden rijzen dat de weggelopen bemanning daar aan land gegaan is.
    Ook Turkije lijkt weer eens medeplichtig, wanneer je ziet dat het schip uit Famagusta vertrok.
    Het is wel cynisch dat het schip als cargo voor levend vee staat ingeschreven.

  2. Bruno waren er meer reporters in Europa zoals jij want het verhaal over de Norman is waar. Jammer dat er ook te weinig door de europese TV zenders naar de achtergronden wordt gespit. De Frontex is bij de Italiaanse kust en de landgrens van Turkije-Griekenland en niemand komt in aktie als deze vertrekken bij Turkije.
    Het waarom is onduidelijk. De cargo’s varen langs de eilanden en Kreta, er is kustwacht genoeg die zit te niksen overal en geen boot wordt gecontroleerd. Het is als horen, zien en zwijgen hier in griekenland. Ook nog geen europarlementarier over deze europese aangelegenheid gehoord. In 2014 zijn al 76000 doden gevallen in Syrie, hoeveel komen er nog onnodig bij ?

  3. Artikel met interesse gelezen. Al geruchten opgevangen, maar met nog meer info van jou (politiek, media, oligarchen) sta je toch echt wel te knipperen met de ogen…. Ik heb op mijn timeline een Ned. krantenbericht gezet (van 4dg. geleden) aangaande het mij bekende Nederlandse echtpaar Monica en Willem Boon van Texel. Ze waren nabij Gythion met de auto op bezoek bij hun Nederlandse dochter die hier woont. Ze zijn allebei o.k. en nu al weer terug in Nederland.

  4. @Bruno, ik lees nu al jaren jou blog en neem mijn pet voor je af, heb jij en je familie geen last van je eerlijke berichtgeving die sommige mensen niet graag zien of maken ze zich er niet druk omdat je een kleine vis in die grote Griekse vijver bent volgens hun.

  5. Interessant en in en intriest verhaal. Sowieso ook het vluchtelingenverhaal, heel erg wanneer mensen dit anderen aandoen. De brand op de veerboot toonde weer dat als het erop aankomt passagierslijsten een kwetsbaar punt zijn. Ik stel me zo voor dat er wellicht ook onderling doorverkocht wordt, tickets in kantoortjes worden uitgeschreven zonder meteen door te zetten naar de maatschappij, retouren idem. Dan is het overzicht natuurlijk een puinhoop. En dat terwijl het bij een grootschalig incident juist zo super belangrijk is dat je meteen weet wie betrokken is.

  6. Haha @Arthur, zo’n vaart zal het wel niet lopen. Ik ben nog geen Vaxevanis of zo, he?

  7. ik Bruno blijf trouw aan de Kretenzische veerboot maatschappijen nooit geen last mee gehad … maar als ik dit sapiokaravo had gezien wat de Kretenzers gehuurd hadden zou ik ook niet mee varen… zoals een getuige zei en zo van het drama gespaard is gebleven …Dat ANEK zijn personeel niet betaald is minder natuurlijk… en dat het in handen is van de rijkste families van Kreta is toch niet meer dan normaal Bruno … en trouwens de maatschappij heeft al genoeg schade geleden haar naam staat met koeienletters op de boot iedereen denkt dat het een Grieks schip was terwijl dit sapiokaravo en zijn bemanning italiaans waren… en wat de spookschepen met de illegalen betreft geef deze arme mensen alle medische zorgen die ze nodig hebben aan land of op de boot niet meer en niet minder en dat onze zorglievende europeese unie maar een oplossing vindt, ze zijn daar toch zo goed in en dat ze het probleem maar aan de bron gaan aanpakken nml het vertrekpunt …En wat de blue sky m betreft de kapitein heeft gezegd dat alles in orde is, ook al heeft de kustwacht iets verdachts opgemerkt zo n schip laten de meeste landen liever doorvaren…

  8. Na dit voorval gaan we inderdaad ook niet te snel meer per schip van Ancona naar Igoumenitsa. Vorig jaar al vernomen dat die Super Fast Ferries intussen bijna even “traag” varen als ANEK en Minoan.
    Het is wel vreemd te merken dat ik meer vertrouwen blijk te hebben in het gerecht in Apulië of – God betere ‘t – Calabrië, dan in de Griekse justitie :-/
    Griekenland zit echt wel in een Jeltsin-achtig tijdperk. De parallellen worden beangstigend. Wanneer neemt (een) Poetin het over? Na de verkiezingen?
    Hoe dan ook: kali chronià!

  9. Μια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.
    Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της “τριπλής διύλισης”.
    “- Τριπλή διύλιση;” ρώτησε με απορία ο γνωστός του.
    – Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.
    – Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας.
    Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
    – Ε… όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και…
    -Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.
    – Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης.
    Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
    – Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον…
    – Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.
    Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.
    – Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο.
    Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας.
    Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι;
    – Όχι δεν νομίζω…
    – Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;
    Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος,έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα.

  10. “De overtocht Griekenland – Italië wil ik liever met Superfast maken, na dit voorval.”
    Sinds 2011 vormen ANEK en Superfast een joint venture op de lijn Patras-Igoumenitsa-Ancona…
    Dan toch maar liever met de Minoan?

  11. Het is natuurlijk onzin om dan nu maar te zeggen ‘ik ga niet meer met de ferry”. Hoeveel ongelukken gebeuren er nu werkelijk! Dan ook maar niet meer met de auto op pad, want dat is nog veel gevaarlijker! Wij gaan overigens morgen weer op een ferry van Minoan richting Griekenland 😉

  12. Wel belangrijk is goede informatie over wat wanneer nu werkelijk gaande is, objectieve nieuwsberichten zijn onontbeerlijk!

  13. bravo anita tenminste een met gezond verstand …aan alle doemdenkers neem liever een roeibootje als je onze ferries toch niet vertrouwd of blijf thuis nog beter .. grt

  14. Of ga via Servië. Sommige zeggen dat het OK is. Anderen zeggen van niet. In ieder geval, voor het comfort (of gebrek eraan) moet je het niet doen (zowel de ferry niet, als de auto)…

  15. @Sakis: Servië is OK, zolang je je aan de snelheid houdt, vooral in de bergen ten zuidenwesten van Nisj. Tolpoorten zijn correct (in tegenstelling tot Skopje), en langs de autostrades zijn er overal EKO-tankstations met propere toiletten 🙂
    @Europa: ik hoop van harte dat ANEK zich herpakt, en dat de bestuurders zich herinneren waarom die maatschappij destijds gesticht is!!!!!

  16. Prima overtocht gehad! 😉 ondanks het toch wat stormachtig weer op zee. Overigens bedoelde ik met “ga dan ook niet met de auto op pad” juist zelfs rondom huis etc. nog niet eens zozeer de tocht naar GR over land. Een auto ongeluk is echt veel reeler dan een ferry ongeluk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *