Crisis in de politiek

Uit een enquête die gisteren werd gepubliceerd, blijkt dat de politiek in Griekenland een diepe crisis zit. De Griekse burger is murw geslagen door corruptieschandalen en partijgekonkel. De ware grootte van het Siemens-schandaal begint langzaam duidelijk te worden, maar de politiek reageert niet of tergend langzaam. Duitse onderzoekers naar de zaak hebben een verzoek gestuurd naar de Griekse overheid om de zaak hier ook te kunnen bestuderen. Alleen al het vertalen van het verzoek nam 4 maanden in beslag! Voor de man in de straat is de conclusie simpel: “ze zijn er allemaal bij betrokken, en ze willen niet dat de zaak onderzocht wordt”.
Over de enquête nu: 74% is niet tevreden over het werk van de regering, en 89% is niet tevreden over de oppositie die PASOK voert. Hoe langer hoe meer mensen denken dat een coalitieregering misschien wel een oplossing is. Maar het einde van het twee-partijensysteem is nog niet in zicht, want bijna alle politieke partijen proberen het status quo te bewaren. Dit weekend werd de jonge Alexis Tsipras verkozen tot nieuwe voorzitter van de linkse partij SYRIZA, met duidelijke cijfers. Meer dan 70% van de partijleden stemde voor hem. Meteen wordt hij aangevallen op (zoals men dat hier noemt) zijn “lifestyle” imago. Een afgeborstelde gladjanus met maatpak en das is hij inderdaad niet, maar Grieken willen wel eens wat anders. En dat bleek meteen in de enquête: SYRIZA is volgens peilingen ondertussen de 3de grootste partij en mochten het nu verkiezingen zijn, dan haalt geen van de 2 grote partijen de absolute meerderheid (ondanks het aanpassen van de kieswet). PASOK speelt meteen op de man en probeert de nieuwe SYRIZA voorzitter af te doen als een modetrend. De communisten spelen het iets harder: zij noemen de man een politiek opportunist en ze schrokken er niet voor terug om het televisiestation dat de enquête bekend maakt, te bezetten om te vermijden dat de resultaten zouden worden uitgezonden. Dat soort communisme kennen we ondertussen en deze actie zal de partij geen goed doen.
Ondertussen heeft de regerende partij, door allerlei andere schandaaltjes, nog een flinterdunne meerderheid in het parlement en velen vragen zich af of de regering de rit zal kunnen uitrijden. Hoe dan ook: ik blijf versteld staan van de onkunde van vele politici hier, van hun stuntelig liegen, en van de goedgelovigheid van de Griekse kiezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *