Een boom voor Griekenland

Niemand kan de grote bosbranden van eind augustus vergeten, maar het lijkt wel alsof de Griekse regering zich niet bezig houdt met de gevolgen. Er zijn een aantal anti-overstromingsmaatregelen genomen, maar sindsdien horen we niets meer. De mensen die hun huizen zijn verloren, hebben nog steeds geen geld gezien (behalve de 3000 euro directe hulp, nu bijna een half jaar geleden), ondanks het feit dat solidariteitsacties heel veel geld hebben opgebracht. Bomen zijn er ook nog steeds niet aangeplant, hoewel dat was beloofd. Binnen anderhalve maand wordt de olympische vlam ontstoken in een ceremonie die tegen een achtergrond van verbrande bomen zal worden gehouden, als er niet dringend iets verandert. Men is zich daar blijkbaar van bewust, want opeens krijgen we de aankondiging dat er op 17 februari wordt begonnen met het aanplanten van nieuwe bomen in Olympia (de reden, letterlijk: we willen niet belachelijk worden gemaakt tijdens op 25 maart 2008).
Wat er buiten het zicht van de camera’s gebeurt, is echter nog erger: op vele plaatsen in Ilia (in het noordoosten van de Peloponnesos) wordt overal illegaal vuilnis gestort (er zijn te weinig legale stortplaatsen, dus het was te verwachten) en om de sporen te wissen, wordt alles verbrand. Wraakroepend.

Wie zich dat ook allemaal heeft aangetrokken, is Jacqueline de Romilly. Zij heeft in september 2007 al de actie opgestart “Een boom voor Griekenland“. Wie is die de Romilly eigenlijk? Ze is één van de grootste Franse intellectuelen en de tweede vrouw die is toegelaten tot de Académie française. Ze is een autoriteit op het gebied van oudgriekse literatuur (in het bijzonder Thucydides en de tragedies).
Ook zij zal bomen aanplanten in Olympia. Haar actie heeft behoorlijk wat succes gehad in Frankrijk, en het museum voor natuurgeschiedenis Goulandris in Athene werkt nu samen met haar en ze zullen nu samen bomen aanplanten. de Romilly is al meer dan 10 jaar Grieks staatsburger, dus ze zal ook wel hebben ingezien “als ik het niet doe, dan doet niemand het”.

One thought on “Een boom voor Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *