We hebben een nieuwe aartsbisschop

Sinds 9u vanochtend hebben 75 stemgerechtigde metropolieten of bisschoppen zich opgesloten in de kathedraal van Athene. Ze moeten vandaag stemmen wie de nieuwe aartsbisschop van Athene en heel Griekenland wordt, zoals ik eergisteren al zei.
Men zegt hier dat de Heilige Geest de nieuwe aartsbisschop zal kiezen, maar het zijn natuurlijk de bisschoppen die naam van hun keuze op een papier zullen schrijven. Om allerlei misverstanden te vermijden en er voor te zorgen dat men niet kan nagaan wie voor welke bisschop heeft gestemd, moet het handschrift onherkenbaar worden gemaakt. En hoe doen ze dat? De bisschoppen schrijven met de linkerhand!

En om 13u, zonet dus, zijn de lichten buiten aan de kathedraal ontstoken: een teken dat er een nieuwe aartsbisschop is. De 70-jarige bisschop Hieronymos van Thebe en Levadia is met tranen in de ogen naar buiten gekomen, hij is de nieuwe aartsbisschop. 10 jaar geleden was hij ook al kandidaat, maar hij moest toen de duimen leggen tegen Christodoulos, die toen geruchten de wereld had ingestuurd dat zijn tegenstander betrokken was bij een corruptieschandaal (wat later een leugen bleek, maar alles om de macht, nietwaar?). “Άξιος” (axios) klinkt het op het plein voor de kathedraal: “hij is waardig”! En de klokken luiden alsof het Pasen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *