Venus van Milo

Venus_miloEén van de beroemdste beelden uit de Griekse oudheid is de zogenaamde Venus van Milo. Eigenlijk is deze naam niet helemaal juist, maar veeleer een vertaling uit het Frans. Vroeger (heel lang geleden) dacht ik dat Milo misschien wel de beeldhouwer was van dit beeld, maar de naam verwijst naar het Cycladische eiland Milos, waar het beeld gevonden is. Het dateert wellicht uit de periode 130-100 voor Christus en het is gemaakt uit marmer van een ander Cycladisch eiland: Paros. En de naam Venus is natuurlijk de Latijnse benaming voor de Griekse godin Afroditi. En wat betekent Afroditi? “Geboren uit schuim” (Afros is het Griekse woord voor schuim). En ze is geboren uit de golven voor de kust van Paphos in Cyprus.
Over het beeld nu: dat is te bewonderen in het Louvre en het wordt als een van de mooiste beeldhouwwerken ter wereld beschouwd. Jammer genoeg is het redelijk beschadigd. Maar dankzij een meettechniek waarbij gebruik werd gemaakt van laser, biedt de prachtige site www.museumofbeauty.biz (opgelet: erg zwaar) de bezoeker nu meer inzicht in het beeld. Er zijn zelfs mogelijk poses van de ontbrekende armen
te zien. Zelfs al hebt u het beeld ooit van dichtbij gezien; ik durf te wedden dat u het nog nooit van ZO dichtbij hebt gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *