Notis

Na een week van slecht nieuws, mag het nu toch weer eens wat feestelijker. Gisteravond hebben we iets typisch Grieks gedaan: we zijn naar een zogenaamd “kentro” geweest om een van de Griekse zangers in actie te zien: Notis Sfakianakis. De man was in de jaren 90 zowat de grootste ster, en ook in het nieuwe millennium blijft hij het goed doen. Voor zijn zangcarriere was hij barman op het eiland Kos.
Voor een avondvullend programma met Notis, betaal je normaal gezien 150 € voor een tafel voor 4 personen met een fles whiskey, waarbij de cola, het water (weer dat water: ondenkbaar in Belgie), de ijsblokjes en de nootjes de hele avond gratis blijven komen. Via een bekende kostte het ons slechts 25 € per persoon. Sfakianakis doet het blijkbaar goed bij de beter begoede Griek: op de parking buiten zag ik een Ferrari Testarossa, een Lamborghini Gallardo (wat doe je met dergelijke wagens in godsnaam op de Griekse wegen?) en ik dacht dat zelfs James Bond was komen opdagen, want de Aston Martin DBS stond voor de deur. Het publiek was echt op zijn paasbest en de zaal zal compleet vol (en dat schijnt elke keer het geval te zijn: Notis doet zijn ding op donderdag, vrijdag en zaterdag).
Als opwarmers krijg je een soort van voorprogramma: dit keer waren dat 2 zangeressen die bekende Griekse nummers brachten, afgewisseld met choreografie op een podium dat openschuift en op en neer gaat. Rond 1.30 was het de beurt aan Sfakianakis. Je kunt stellen dat de nacht dan pas echt begint.

Notis heeft een repertoire dat elke Griek uit het hoofd kent. Vanaf de eerste minuut staan juffrouwtjes met schalen vol bloemen aan te schuiven. Terwijl Sfakianakis aan het zingen is, fluisteren ze in zijn oor wie het schaaltje heeft gekocht (je moet daar 40€ voor neertellen!) en dan gooit Notis de bloemen naar de tafel van diegene die betaald heeft. Dat gaat zo uren door: het lijkt wel of ze daar het hele Keukenhof gooien. Het podium ligt bezaaid met anjers om het kwartier komen er jongemannen met grote borstels alles schoon vegen. Het repertoire bestaat grotendeels uit eigen werk, maar hij bracht ook nummers van de legendarische Kazantzidis, Mitropanos en Charis Alexiou. Sfakianakis heeft een zeer goeie stem, en is niet zomaar een Griekse charmezanger, maar hij balanceert wel op de slappe koord van kwaliteit en kitsch. En soms vervalt hij echt wel in die kitsch. Maar goed: het publiek vergeeft hem dat duidelijk. Op een bepaald moment stonden er zowaar 50 mensen met hem op het podium te dansen wordt hij gefotografeerd , dat alles terwijl hij gewoon blijft doorzingen.  Eigenlijk moet je ‘t gewoon gezien hebben: het is echt wel een belevenis! O ja, en Notis is een Kretenzer, natuurlijk.

Hoe ziet dat er uit? Onderstaande video geeft u een idee:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *