Stavros Dimas

Stavros Dimas is Europees Commissaris voor Milieu. En in die hoedanigheid heeft hij gisteren Grieks minister van Openbare Werken en Milieu Georgos Souflias flink de mantel uitgeveegd. Die had dat niet verwacht, want Stavros Dimas is een Griek en dat is toch belangrijker dan dat je Europees Commissaris voor Milieu bent? Niet dus? Wat was de reden voor het standje? Griekenland heeft aan de Commissie cijfers gegeven die moeten aantonen dat het minder broeikasgassen uitstoot. Het bleek dat de cijfers niet correct waren. Bovendien vind Dimas het ongepast dat Griekenland voor een vorm van toerisme kiest die heel belastend is voor het milieu: luxezwembaden op kurkdroge eilanden zoals Santorini en Mykonos, waarvoor de eigenaars niet extra moeten betalen, golfterreinen op andere droge plaatsen zoals Kaap Sidero in noordoost Kreta, enz. Of de uitbarsting van Dimas enig gevolg gaat hebben, durf ik te betwijfelen, want het voorval is nu al in het verkeerde keelgat van het ministerie geschoten.
Ondertussen horen we dat Souflias “het grootste park van Europa” wil aanleggen op de terreinen van de oude luchthaven hier in Athene. Maar er gaan ook grote winkelcomplexen, parkings en wegen worden aangelegd. Hoe dat te rijmen valt…
En we horen ook dat bepaalde plaatsen in de afgebrande gebieden in het department Ileia (in het Noordwesten van de Peloponnesos) al worden gebruikt als illegale stortplaatsen door de verschillende gemeenten. Dat komt vooral omdat er een tekort is aan legale stortplaatsen en dat is dan weer de verantwoordelijkheid van de minister. Verder laten herders ook hun kuddes grazen op het afgebrande land, wat het natuurlijk herstel onmogelijk maakt.
Soms lijkt het wel alsof er helemaal geen wil is om aan mileubescherming te doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *