Athene bij de C40

Sinds gisteren behoort Athene tot de C40 groep. Dat is een groep van de grootste steden ter wereld die samen hebben besloten om iets te gaan doen aan de klimaatsverandering. C40 is een Clinton Climate Initiative. Bill zit blijkbaar mee op de wagen van zijn vroegere vice-president.
Wat betekent dit nu concreet voor Athene? Burgemeester Nikitas Kaklamanis zegt dat hij ten eerste het gebruik van plastic zakken wil beperken. De maatregel zou op 1 maart van start gaan: supermarkten zouden dan alleen recycleerbare papieren zakken geven, en consumenten wordt aangeraden om herbruikbare tassen te gebruiken. Ik ben eens benieuwd, want men is hier dol op plastic zakken: hoe meer, hoe liever. Vervolgens zou er groen worden aangeplant op de daken van de openbare gebouwen. Op die manier wordt het warmteverlies in de winter tegengegaan (de gebouwen hier hebben nauwelijks isolatie) en zo dient er in de zomer ook minder gebruik te worden gemaakt van airconditioning, want het groen zou de temperatuur binnen het gebouw min of meer stabiel houden.
En tenslotte zouden er zonnepanelen komen, ook weer voor de gebouwen die eigendom zijn van de stad.
De maatregelen zullen wel geld kosten en de burgemeester heeft niet gezegd wie er zal voor betalen. Misschien gaat de gemeentetaks omhoog, misschien ook niet.
Hoewel het allemaal wel mooi klinkt en het zeker lovenswaardige initiatieven zijn, verwacht ik niet meteen resultaat. Afwachten wat er binnen anderhalve maand zal gebeuren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *