Corruptie

Dat Griekenland één van de meeste corrupte landen van de EU is, daar zal niemand me in tegenspreken. Burgers betalen steekpenningen aan ambtenaren om vlugger te worden geholpen, bij overheidsopdrachten worden steeds bedrijven van vriendjes ingeschakeld, geld wordt wit gewassen, noem maar op. De Grieken zelf zijn er moedeloos door geworden, maar Transparency International wil het daar niet bij laten. Vandaag organiseert het Griekse luik van de organisatie een conferentie over hoe de navelstreng tussen overheid en corruptie door te knippen. Er is een typische reactie van de regering gekomen: er zal een wetgeving komen die corruptie beter kan bestrijden. Een beetje vaag, nietwaar?
Ondertussen is Griekenland in de ban van een zoveelste schandaal: ik had al vermeld dat de scretaris generaal van het Ministerie van Cultuur voor kerst zelfmoord probeerde te plegen. Voor een Griek is dergelijke wanhoopsdaag erg vreemd, en toen bleek dat de man zou zijn gechanteerd met een DVD waarop hij seksuele spelletjes speelde met een medewerkster, kon men moeilijk geloven dat dit reden is om zelfmoord te plegen. De man had bovendien zijn relatie al bekend aan zijn vrouw. Er zit dus meer achter.

Om te beginnen was de man een persoonlijke vriend van de eerste minister. Bovendien hield hij de touwtjes van het ministerie strak in handen en besliste over toekenningen van subsidies, bouwvergunningen op archeologische grond, selectieprocedures voor personeel van het ministerie en nog heel wat meer. Hij zou zelfs meer macht hebben dan de ministers zelf.
Toch probeerde de regering van de zaak een “roos” schandaal te maken: de medewerkster zou de secretaris willen chanteren omdat hij haar geen permanente job had aangeboden, en ze werd prompt naar de gevangenis gestuurd.
Toen een advocaat van de dame in kwestie vorige week ook probeerde een eind aan zijn leven te maken, gingen de poppen pas echt goed aan het dansen. Het journaille ging zich vrijelijk te buiten aan allerlei complottheorieën en maakte er (zoals gewoonlijk) een enorm circus van. Na een kleine maand is nog altijd niet duidelijk wat er precies aan de hand is, maar bijna iedereen is er van overtuigd dat hier flink wat meer achter zit. Zelfs al mocht dit niet het geval zijn, dan gelooft nog niemand dat, want er zijn in het verleden maar al te vaak schandalen geweest. En nog een nevenverschijnsel van dit schandaal: in Groot-Brittannië is dit koren op de molen van diegenen die de Parthenon-friezen in het British Museum willen houden.

De conferentie van vandaag zal dus niet meer zijn dan een druppel op een hete plaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *