De regering Tsipras heeft een nieuw wetsvoorstel voor het parlement gebracht, dat het zogenaamde samenlevingscontract gaat uitbreiden. Sinds 2009 is het mogelijk om in Griekenland samen te wonen en je relatie officieel te laten erkennen, als alternatief voor een huwelijk. De Griekse samenleving is geneigd om stevig vast te houden aan tradities, en er kwam destijds reactie op het samenlevingscontract, maar al bij al hebben er niet zo heel veel koppels gebruik van gemaakt.

De SYRIZA-regering wil nu het samenlevingscontract uitbreiden tot koppels van het zelfde geslacht. Ik schrijf hier met opzet “SYRIZA-regering” want coalitiepartner ANEL (Onafhankelijke Grieken) is zeer conservatief en zal nooit voor deze uitbreiding stemmen. Of de stemming voor het nieuwe samenlevingscontract tot een regeringscrisis zal leiden, is onwaarschijnlijk, want SYRIZA zal kunnen rekenen op de steun van de linkse partijen in het parlement: PASOK (indien die nog links kan worden genoemd) en To Potami (of Guy Verhofstadt er zich van bewust is dat deze partij zich centraal-links noemt, weet ik niet). Of er hiermee een wig zal worden gedreven in de coalitie, is ook twijfelachtig.

Amvrosios van Kalavryta

Amvrosios van Kalavryta

Wie in ieder geval niet blij is met de uitbreiding van dit samenlevingscontract, zijn bepaalde bisschoppen binnen de orthodoxe Kerk. Bisschop Amvrosios van Kalavryta spant de kroon met zijn commentaar, ook terug te vinden op zijn persoonlijke blog. Ik vat het even kort voor u samen in 1 zin: “Spuw op homofielen wanneer u ze ziet. Laat ze het hoofd niet oprichten. Ze zijn gevaarlijk.” En ook nog: “Ze zijn het uitschot van de maatschappij, gemarginaliseerde mensen, mensen van de duisternis, die nu hun kans hebben gezien, met de opkomst van de linkervleugel, om het hoofd op te richten!”. Het is niet de eerste keer dat deze bisschop zich laat kennen met dergelijke uitspraken. Iets meer dan een jaar geleden waarschuwde hij zijn kudde dat hun kinderen zeker slaven van de moslims zullen worden. Amvrosios schurkt liever aan bij Gouden Dageraad.

De Heilige Synode

De Heilige Synode

Ook de Heilige Synode van Griekse bisschoppen is niet zo blij met het samenlevingscontract en met homofielen. In een persbericht luidt het onder meer: “Fenomenen afwijkingen” die uiterst actueel zijn, ook in de Griekse werkelijkheid, zijn het burgerlijk huwelijk, het éénoudergezin, het samenwonen en het zogeheten homohuwelijk.”. Dat u dat ook maar weet. Ik verwacht hieronder nu wel een reactie van lezer @Bertinos die bisschoppen kan citeren die het tegendeel bewijzen, en daar heeft hij gelukkig gelijk in. De Metropoliet van Nafpaktos, Ierotheos, is zo iemand. Die liet weten dat het samenlevingscontract duidelijk verschillend is van de opvatting van de Kerk of het leven, maar elk mens is vrij om zijn eigen keuzes te maken. Hij zal dan wel zelf daarvan de gevolgen moeten dragen, aldus deze kerkvader.

Kameraad Koutsoumbas

Kameraad Koutsoumbas

Overigens zijn de Griekse bisschoppen niet de enigen die problemen hebben met het samenlevingscontract en met de homofielen. Ook de communisten zijn er niet voor te vinden. Kameraad Dimitris Koutsoumbas, algemeen secretaris van de partij KKE liet zich op televisie het volgende ontvallen: “Wij stemmen er mee in dat er geen racistisch gedrag tegenover mensen mag zijn die er voor hebben gekozen om samen te wonen. Voor ons is dat een persoonlijke keuze. Het is geen openbare keuze en dat mag het ook niet worden door middel van een wetgeving zoals het samenlevingscontract. Een heel ander gegeven is de familie, heteroseksuele paren die een familie kunnen hebben. Want daarna toont zich een weg voor het kind, hoe het groeit, welke voorbeelden het heeft. Dat is een heel andere zaak. Maar iemand die zich racistisch gedraagt tegenover homofiele koppels, of eender wie hulpeloos of anders is, moet worden vervolgd.”

8 thoughts on “Samenlevingscontract wordt uitgebreid

  1. het is haast onvoorstelbaar dat iemand die zo’n functie heeft, iemand die er voor alle mensen zou moeten zijn, zich zo uitlaat…ik heb dit artikel gedeeld op mijn timeline…

  2. Mooie Kerstgedachtes dit van zowel de kerkelijken als de Stalinist. Maar vooral van een bisschop van Kalavryta zou een mens niet zulks verwachten. Dat een vriend van de moordenaars van 13 december 1943 nog eens bisschop van die plaats zou worden. En zo zie je maar… sommigen leren nooit van de geschiedenis of van 1430 vermoorde parochianen…

  3. @Bruno: je neemt me de woorden uit de mond 🙂
    Wel tekenend voor de Griekse media dat ze die Kalavrydiote “kabouter Wesley” (telkens) weer laten opdraven 😐

  4. Maar ook coalitiepartner ANEL, bij monde van zijn voorzitter, die tevens minister van Defensie is, kan er wat van. Toen een journalist hem vroeg of hij homofoob is, antwoordde Panos Kammenos: “OK, Mr. Obama mag mensen trouwen die hij wil. En in Duitsland heeft men beslist om bordelen te openen voor bestialiteit. Als iemand wil slapen met honden, katten, kamelen, giraffen. Omdat ze dat doen in Duitsland, zou ik dan willen dat iemand een kameel trouw?”.
    Sofisme is ook in Griekenland ontstaan, maar menig Oudgriek zal zich hier toch in zijn graf omdraaien.

  5. 1 vraagje, zonder enige bijbedoeling. Waarom hebben de KKE eigenlijk tegengestemd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *