Jonge drugsdode

Een schokgolf ging gisteren door het land: een jong meisje van 14 jaar is bezweken aan een overdosis cocaïne in Ptolemaïda, een stadje in het noorden van Griekenland. En vandaag is eveneens een meisje van 20 uit Alexandroupolis in coma geraakt door cocaïnegebruik. Naar het schijnt is deze situatie niet nieuw: in het noorden van Griekenland zijn de voorbije jaren al wel meer drugsdoden gevallen. Daar zijn verschillende redenen voor aan te halen: de economische situatie is er niet rooskleurig. Vele bedrijven hebben er hun deuren gesloten en zijn naar de goedkopere buurlanden getrokken. De werkloosheid is er bijzonder groot en er heerst echt wel armoede. Gezinnen raken ontwricht en de toestand lijkt voor de bewoners soms uitzichtloos. De overheid doet ook geen moeite om de achtergebleven gebieden economisch op te waarderen (hoewel Europa daar geld voor beschikbaar stelt): het meeste geld blijft naar de grote steden vloeien.
Verder is er erg veel drugtraffiek in het noorden van Griekenland. Albanië is vlakbij en ook vanuit FYROM en Bulgarije komen drugs het land binnen. De grenzen zijn bijna niet te controleren, want het gaat om ontoegankelijk bergachtig gebied.
Het lijken situaties die je in een Ken Loach-film zou verwachten, maar ook Griekenland kent zijn sociale ellende, helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *