Jaaroverzicht 2007

En hier zijn we weer: de blogstilte was te wijten aan een stevige griep (vele Grieken gaan voor de bijl). Nog een paar uurtjes, en het jaar zit er op. Hoog tijd voor een klein overzicht van de voornaamste gebeurtenissen in Griekenland het afgelopen jaar, dacht ik.
Januari 2007: een RPG wordt afgeschoten op de Amerikaanse ambassade in Athene. Doelwit was het schild vooraan het gebouw, maar het projectiel kwam in de toiletten terecht. De daders zijn nog steeds niet gevonden.
Februari 2007: de voorzitter van de grootste Griekse sociale kas wordt vermoord in het trappenhuis van zijn geliefde. Haar man bekent de moord en trekt zijn bekentenis nadien weer in.
De regering kondigt hervormingen aan in het onderwijs. Scholen in het land worden bezet en wekelijks wordt er betoogd tegen de hervormingen.
Maart 2007: het eerste financiele schandaal. Verschillende sociale kassen kopen betwistbare obligaties en verliezen miljoenen euro’s. De personen achter de bedrijfjes die de obligaties verkopen, blijken allemaal nauwe banden met de regerende partij Nea Dimokratia te hebben.
April 2007: minister van Tewerkstelling Tsitouridis neemt ontslag als gevolg van het obligatieschandaal. Het cruiseschip Sea Diamond zinkt voor de kust van Santorini. Een Fransman en zijn dochter zijn nog steeds als vermist opgegeven. De milieuschade blijft beperkt.
Mei 2007: de zoon van de voorzitter van het Griekse Hooggerechtshof blijkt 300.000€ in beleggingen te hebben gewonnen. De jongeman is 19 jaar oud. De finale van de Champion’s League wordt in het Olympisch Stadium gespeeld. De fans laten tonnen lege bierblikken achter op de Atheense straten.
Juni 2007: een video duikt op bij YouTube waarin een Griekse politieagent 2 illegale immigranten dwingt elkaar af te ranselen in het politiekantoor van Omonoia. 10 medewerkers van de Panteion universiteit van Athene, onder wie 2 ex-rectoren, worden schuldig bevonden aan het verduisteren van overheidsgeld. Het gaat om 8 miljoen euro. De ex-rectoren hielden er Ferrari’s op na.
Juli – Augustus 2007: grote bosbranden breken uit: vooral het nationale park van Parnitha lijdt schade: de laatste groene long van Athene is bijna helemaal verdwenen. Later op de zomer gaat bijna 1/6 van de Griekse bossen in de vlammen op. De historische heuvel rond oud Olympia brandt helemaal af. De regering staat machteloos, maar heeft nooit aan brandpreventie gedaan.
September 2007: Nea Dimokratia wint de nationale verkiezingen, niet bepaald vanwege een schitterend palmares, maar vooral omdat de bevolking de andere grote partij, PASOK, niet langer meer vertrouwt. In de arme gebieden in de Peloponnesos, die getroffen zijn door de bosbranden, gaan stemmen op om de afgebrande grond ter bschikking te stellen voor toeristische ontwikkeling. Vice-minister van Financiën Petros Doukas ondertekent zelfs een besluit dienaangaande in Zacharo.
Oktober 2007: de nieuwe regering begint met budgetmaatregelen die pijn gaan doen bij de bevolking. Dit alles gebeurt zonder een politieke oppositie: die is namelijk bezig met internet gevechten.
November 2007: een klein gehucht in Kreta lijkt meer op het Wilde Westen. Grote hashplantages worden gevonden, alsook gestolen ATM’s en een massa wapens.
December 2007: een volgende minister van Tewerkstelling neemt ontslag: hij bleek Indiërs tewerk te stellen zonder hun sopciale bijdrage te betalen. Ze werkten in zijn buitenverblijf, dat overigens was gebouwd zonder de juiste bouwvergunning.
De overheid lijkt vast van plan om het zwaar verlieslatende Olympic Airways dan toch op te doeken, of dan toch te verkopen.
In Bali op de milieuconferentie is niet 1 Griekse minister aanwezig. Griekenland heeft geen enkel voorstel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Tijdens de 2de week van de conferentie gaan uiteindelijk toch een paar politici naar Bali.
De secretaris-generaal van het ministerie van Cultuur, Christos Zachopoulos, biedt zijn ontslag aan. Een paar dagen later onderneemt hij een zelfmoordpoging. Er wordt een DVD gevonden waarin hij seksuele spelletjes speelt met een werkneemster van het ministerie (die dan weer van afpersing wordt beschuldigt), maar het blijkt ook dat hij verantwoordelijk was voor het budget van het ministerie van Cultuur (o.a. toen premier Karamanlis ook minister was van dat departement net voor de Olympische Spelen). De man zou steekpenningen hebben ontvangen om bedrijven te laten bouwen op archeologische grond. De onderzoek is pas begonnen, maar er hangt een flink geurtje aan de zelfmoordpoging. Zachopoulos kan nog niets zeggen, want hij verkeert nog steeds in kritieke toestand.

Zo, een fraai overzicht kan je het niet noemen, dus we kunnen alleen maar hopen dat 2008 beter wordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *