Lam

Het is weer eens een algemene staking in Griekenland. Alle overheidssectoren liggen stil, en als u weet dat ongeveer 50% van de actieve bevolking in openbare sectoren werkt, dan kunt u zich voorstellen dat het land echt wel lam ligt. Vandaag dus geen openbaar vervoer, geen vluchten van en naar Griekenland, geen kranten, geen nieuws, geen school, … De reden voor de algemene staking is het plan van de regering om de meer dan 170 pensioenkassen te reduceren tot ongeveer 7. De vrees bestaat dat de gezonde kassen de putten moeten vullen van de ongezonde kassen. Verder wordt er ook geprotesteerd tegen de herstructurering van Olympic Airways (vermoedelijk sluiting), maar ook tegen de pijlsnel stijgende levensduurte. De inflatie bedraagt ondertussen 3,9%, electriciteit wordt bijna 20% duurder op 1 dag tijd, prijsafspraken en kartelvorming zorgen voor de hoogste prijzen in Europa aan de kassa van de supermarkten en op de straatmarkten en de regering schijnt er nauwelijks wat aan te kunnen doen.

Ondertussen komt er nog een pikant detail bij: de minister van tewerkstelling, Magginas, die probeert de pensioenkassen te saneren, zou 3 Indiërs werkzaamheden laten uitvoeren aan zijn buitenverblijf, zonder hun verzekering te betalen (het feit dat werkgevers geen verzekering betalen voor hun werknemers zorgt net voor enorme putten in de pensioenkassen). Volgens de minister stelt hij de de Indiërs niet te werk, maar biedt hij hen onderdak. Dergelijke naastenliefde verwacht je niet van een lid van de regering die stelselmatig asielzoekers de deur wijst. Het buitenverblijf van de man geeft trouwens niet bepaald een gastvrij beeld: hoge muren met prikkeldraad en stalen pieken.
De voltallige regering blijft Magginas steunen, maar het is duidelijk dat de bevolking dergelijk figuur niet vertrouwt om de pensioenkassen te saneren, ondanks het feit dat iedereen ondertussen wel inziet dat de sanering nodig is.
Maar goed: een staking in Griekenland is eigenlijk een vrij normaal fenomeen en ik vermoed niet dat de acties van vandaag iets zullen uithalen. O ja, de regering heeft overigens aangekondigd dat de betogers vandaag zullen worden gefilmd. Dat ligt nog altijd erg gevoelig, want de herinnering aan de junta is hier nog lang niet uitgewist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *