PISA 2006

De PISA 2006 studie van de OESO toont dat het Vlaamse onderwijs over het algemeen behoorlijk scoort. Het is niet verrassend dat het Griekse onderwijs heel wat minder goed scoort. Op alle vlakken zit Griekenland beneden het gemiddelde en het niveau van onderwijs behoort tot het laagste in de Europese Unie. Ik ga u niet vervelen met cijfers en percentages: die vindt u wel terug in de studie.
Reeds in de vorige studie, in 2003, scoorde Griekenland niet goed. Toenmalig minister van Onderwijs van de PASOK regering verweet toen de onderzoeksmethode, die volgens hem op Angelsaksische onderwijsleest was geschoeid en dus niet geschikt was om de kwaliteit van het Griekse onderwijs te meten. Mooi politiek maneuver was dat.
In 2006, met een nieuwe regering, is Griekenland nog verder gezakt in de rangschikking. De reden daarvoor zou te vinden zijn in het feit dat de overheid steeds maar minder geld investeert in het onderwijs (ondanks beloftes van het tegendeel). Nochtans zijn er weinig leerlingen in Europa die zoveel tijd in schoolbanken doorbrengen als de Grieken. Ze doen dat dan wel niet in de schoolbanken van het gewone dagonderwijs, maar wel in de bijscholing, die absoluut nodig blijkt te zijn omdat het officiële onderwijs een te lage kwaliteit biedt (wat in de studie inderdaad is gebleken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *