Turkse provocatie

Dat Turkije en Griekenland het niet eens zijn over de grenzen van hun luchtruim, is al langer gekend. Er is in wikipedia zelfs een heel artikel aan gewijd. Vanochtend was het weer eens raak. 2 Turkse straaljagers vlogen op 500 meter boven Farmakonissi en 800 meter boven Agathonissi. Beide eilandjes zijn Grieks en Turkse oorlogsvliegtuigen mogen daar niet zo maar over vliegen zonder toestemming. Dat dit wel gebeurt, heeft te maken met het feit dat Turkije wil laten zien dat het aanspraak maakt op die eilandjes of toch op zijn minst op het luchtruim er boven. Behalve het feit dat dit om een provocatie gaat, is het ook knap gevaarlijk. Griekse verkeersleiders weten niet dat er zich Turkse oorlogsvliegtuigen in het Griekse luchtruim bevinden en geven burgervluchten de toestemming het luchtruim te doorkruisen. Het onbesuisde gedrag van de Turken heeft ooit al eens bijna tot een botsing met een burgervliegtuig geleid.

Dit keer ging de provocatie nog iets verder. Een Slovaaks verkennigsvliegtuig voerde vanmiddag een patrouille uit tussen Kos en Samos. Die patrouilles kaderen in het programma van de EU om de Egeische Zee te controleren op mensensmokkelaars die illegale vluchtelingen van Turkije naar de Griekse eilanden brengen. Het Slovaakse vliegtuig ontving een boodschap van de Turken op de noodfrequentie van Turken: “u bevindt zich in Turks gebied, als u zich niet verwijdert, zullen wij het vliegtuig aan de grond dwingen”. Het is niet verder dan dit dreigement gekomen, maar het toont wel aan dat Turkije probeert om de EU te betrekken in het conflict met Griekenland .

2 thoughts on “Turkse provocatie

  1. Of die Turkse manifestatie van spierballen nu werkelijk als provocatie moet worden aanzien is in dit specifieke geval misschien toch een wat overtrokken of zelfs lichtvaardig statement. Tenslotte wordt het door de Griekse autoriteiten (zelf niet vies van hoogdravende retoriek, toch?) de Turken juist verweten dat zij illegale immigratie maar laten betijen, en de bewoners van Agathonissi zélf percipiëren het tolereren van een illegale instroom naar hun eiland blijkbaar als een Turkse verborgen agenda (zie bijgaand artikel uit De Standaard).
    http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=112B9VMG&word=Agathonissi

    Dat die laatsten dan enig -allicht ook gewenst en welgekomen- machtsvertoon demonstreren om door monitoring van het luchtruim dergelijke verdachtmakingen te ontzenuwen, lijkt mij evengoed een plausibele verklaring.
    Dat anderzijds voormeld vlieggedrag risicovol en dus totaal onverantwoord is, hoeft uiteraard geen betoog.
    Bovendien komt het aan de argeloze Europeaan-in-mij, ver van het conflictterrein, voor dat Turkije, zo het nog kans wil maken op Europees lidmaatschap, amper iets te winnen heeft bij het uitlokken van Griekse emoties en EU irritaties.

  2. Misschien wordt er hier in Griekenland veel te veel tussen de lijnen gelezen, @Peter, maar misschien zit er wel meer achter. Premier Erdogan komt namelijk naar Griekenland, hij zal morgen aanwezig zijn bij de officiele opening van het nieuwe Acropolis museum. Zoals je misschien weet, heeft hij nu een speciale band met Karamanlis, want die laatste was “koumparos” op het huwelijk van de dochter van Erdogan een paar jaar geleden.
    Het Turkse leger is niet onverdeeld blij met Erdogan als premier, en vooral niet met het feit dat hij een islamitische agenda nastreeft. Dus misschien hebben dergelijke acties ook wel tot doel om het Europese traject van Turkije (waar Erdogan voor staat) te destabiliseren?
    Ik weet het niet hoor, maar om nu op 500m boven een bewoond eiland te gaan vliegen met een straaljager, dat is zeker niet hetzelfde als een uitstapje maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *