High in Kreta

Zoniana, nabij Milopotamos, Rethymnon op Kreta: een klein dorpje dat zich uiterlijk weinig onderscheidt van andere bergdorpjes op Kreta. De bewoners zijn wel iets feller: ze willen absoluut niet fuseren met het nabijgelegen dorp; daarom is er in Zoniana geen ordehandhaving. Dat deze situatie uit de hand is gelopen, is ondertussen duidelijk geworden. De politie is meer dan een week aanwezig en
heeft enorme cannabisplantages gevonden, wapens, 2 ATMS, gestolen auto’s en motorfietsen, munitie en een laboratorium om drugs aan te maken. Je zou het niet verwachten in een kleine gemeenschap aan de voet van de Psiloritis-berg. De hele situatie neemt ondertussen tragikomisch proporties aan en doet soms aan een Fellini/Kusturica film denken. Toen de politie vorige week het dorpje binnenviel, begonnen bewoners (tot oude vrouwtjes toe) massaal cannabis-planten te verbranden. Zoiets doe je niet in het openbaar, dus het gebeurde in de open haard. Een enorme cannabiswolk vormde zich boven de schoorsteentjes en strekte zich boven het dorpje uit en reporters zegden dat je high werd van gewoon nog maar buiten te staan. Drugshonden gingen op zoek naar cannabis, cocaïne en wat weet ik nog allemaal, en werden knettergek: de beesten wisten niet waar ze eerst heen moesten rennen. Tegelijkertijd kwamen van die gevaarlijk uitziende mannen, in hun zwarte hemd en laarzen, met de typische wandelstok en de dikke snor (indien u ooit in Kreta bent geweest, hebt u deze figuren zeker al gezien) de straat op en begonnen te roepen en te tieren in een dialect waar geen enkele Griek iets van verstond. Een oud mannetje begon op politieagenten te kloppen met zijn wandelstok, en een oud vrouwtje deelde ook klappen uit. Een reporter vroeg een ander oud mannetje: “wist u dat er in dit dorp drugs werden gekweekt en dat dit een haard van criminaliteit is?”. Waarop het mannetje zegt: “ik weet van niks: ik kijk scheel en ben doof (είμαι στραβός και κουτσός κουφός)”. Lokale barden trekken van feest naar feest met hun traditionele lyra en zingen liederen dat de politie nog geen 10de heeft gevonden van wat er echt allemaal verborgen ligt in Zoniana.
Dit weekend kwamen een aantal bewoners al betogend de straat op: zij eisten dat de politiemacht vertrekt, want hun aanwezigheid is niet goed voor de psychologie van de kinderen. En het lokale voetbalploegje heeft de politie uitgenodigd om vandaag een wedstrijdje te spelen.
Dit soort toestanden kan je bijna niet verzinnen: eens te meer overstijgt de realiteit de fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *