Omertà in Kreta

Zoals ik een paar dagen geleden al schreef, loopt de situatie in het Kretenzische dorpje Zoniana aardig uit de hand. De zaak houdt heel Griekenland in haar greep ondertussen. Het lijkt inderdaad wel alsof men midden in een netwerk van drugsmaffia is terecht gekomen. Er is sinds eergisteren een indrukwekkend politiemacht aanwezig in het dorp. En wat die al allemaal gevonden heeft, is toch wel behoorlijk indrukwekkend. Een veehouder geeft 4000 euro jaarljks inkomen aan, en op zijn bankrekening wordt 2 miljoen euro gevonden (eerlijk gezegd: ik denk dat dit wel bij meer Grieken het geval zou kunnen zijn). In een vervallen afvalverwerkingseenheid die het afval van het dorp verwerkte, werd een heel laboratorium gevonden om drugs (wellicht heroïne en cocaïne) te verwerken. De gemeenteraad geeft te kennen dat ze niets afweet van het bestaan van een dergelijk laboratorium. De politie in de buurt van het dorp wrakken van auto’s gevonden die onlangs zijn uitgebrand. Vermoed wordt dat deze auto’s zijn gebruikt bij bankovervallen. Eveneens zijn resten van ATM’s gevonden, waar ook weer niemand iets over wist. Eerder dit jaar is overigens werd bij een bankoverval op Kreta met een bulldozer gewoon de ATM uit de muur gerukt. Verder zijn ook nog gevonden: 12 kilo dynamiet, 4 tonnen met hasj, 40 zakken met zaadknobbels hasj, een 9mm pistool, 100 9mm magazijnen en 245.000 euro.
Men is ook tot de ontdekking gekomen dat 150 leerlingen uit Zoniana niet eens hun middelbare school hebben afgemaakt.
De bewoners van het dorp lossen ondertussen geen woord. Is dat omdat ze allemaal betrokken zijn, of omdat ze angst hebben voor de repercussies? In ieder geval heerst de wet der stilte.

En Kreta zou Kreta niet zijn als er ondertussen al een liedje is gemaakt over het thema. Een Kretenzische zanger pocht er in dat hij de politie te snel is af geweest, dat ze lang niet alles hebben gevonden en dat ze dat ook nooit zullen doen (het filmpje circuleert op het web, en lezer @europa heeft in de comments van de vorige post al de adressen meegegeven). Het is zo dat de politie siddert en beeft voor de Kretenzer.
Het thema is ook gespreksstof in het parlement. Er wordt beweerd dat de toestand in Zoniana uit de hand is kunnen lopen omdat er nooit is ingegrepen. En er is nooit ingegrepen omdat een aantal ministers met Kretenzische roots dat hebben verhinderd. Dat is althans het gerucht dat nu de ronde doet. Maar behalve het feit dat ex-minister van Openbare Orde Georgos Voulgarakis de Kretenzers ooit heeft opgeroepen om een beetje voorzichtiger om te springen met hun wapens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *