Afgelopen week vierde Griekenland zijn nationale feestdag op een manier zoals die vroeger steeds werd gevierd: een optocht van de leerlingen op zaterdag en een indrukwekkende legerparade op zondag, met jets en helikopters in het Atheense luchtruim. Zoals vroeger dus, en niet zoals SYRIZA die als oppositiepartij had beloofd. Niemand kijkt er nog van op. De woorden van Alexis Tsipras van een aantal jaren geleden hebben voor heel weinig mensen nog een betekenis. De Griekse politieke stokebrand die in 2015 ongerustheid zaaide in Europa, is ondertussen de trouwste uitvoerder van de orders uit Brussel en Berlijn geworden.

Wat ook nog steeds zoals vroeger is: racistische incidenten op de nationale feestdag. Dit keer in Emborio, Santorini. Daar zou een meisje van Albanese komaf de Griekse vlag dragen in de optocht van de leerlingen. Dat was niet naar de zin van de plaatselijke aanhangers van Gouden Dageraad. Die trokken naar de school en lasten de poort dicht. Ze gooiden verder ook nog olie op het wegdek zodat de school niet kon worden geopend om op die manier de optocht te saboteren. De politie en brandweer kwam er aan te pas. Uiteindelijk lukte het toch om de poort te openen, maar uit voorzorg werd de leerlingenoptocht afgelast.

Dit was niet de eerste keer in Santorini. Ook tijdens de optocht van 28 oktober werd de poort dichtgelast, van een andere school. Ook weer door aanhangers van Gouden Dageraad. Die dus duidelijk gewoon elke keer als er een nationale feestdag is, gewoon hun ding kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *