Kreta of Sicilië

Dat Kretenzers een volkje apart zijn, dat weet iedereen in Griekenland. Ze zijn nog passioneler dan de Grieken, gastvrijer, en ook wel een beetje gekker. En het is geweten dat ze ook wel houden van geestesverruimende middelen. Ik heb al wel vaker gezien dat een paar jongelui een bootje nemen op een afgelegen strand en een half uurtje later terugkomen met een “pakje” dat iemand voor de kust heeft gedropt. Dit kan je nog min of meer als een kwajongensstreek bestempelen.
Maar wat er gisteren is gebeurd, tart toch wel de verbeelding. Een colonne van jeeps van de Griekse politie was op weg naar het dorpje Zoniana nabij Rethymnon om een paar huiszoekingen te doen. Afgelopen vrijdag had de politie namelijk 2 jongemannen uit dat dorp tegengehouden bij een routinecontrole en had daarbij ruim anderhalf kilo hasj en 134gr cocaïne ontdekt in hun wagen. De jongelui waren er in geslaagd om te vluchten. Toen gisterochtende de politiecolonne het dorp naderde, werd ze zowaar onder vuur genomen met kalashnikovs! 3 politiemannen werden gewond, onder wie 1 erg zwaar. Er is ondertussen een heuse politiemacht naar Kreta gestuurd en ik de bedoeling is dat er hard zal worden opgetreden (op dit ogenblik is er nog niets gebeurd).
Het is trouwens niet de eerste keer dat de politie wordt beschoten in Zoniana. Onlangs werd een politiehelikopter, die boven het dorp op zoek was naar een illegale hasjplantage, ook beschoten, maar daarbij zijn geen gewonden gevallen. Nu is men een stuk verder gegaan.

Ik dien hier wel bij te vermelden dat de politie zich niet altijd op haar gemak voelt bij die wilde Kretenzers. Elke inwoner van het eiland heeft wel een wapen en is bereid het te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *