Politiek à la Grecque?

“Read my lips! No new taxes”, heeft George Bush Sr. ooit gezegd. Uiteraard hield hij zijn woord niet. Een dergelijke belofte maakte ook premier Karamanlis nadat hij pas herverkozen was een goeie maand geleden. Ondertussen zal de BTW hier flink de hoogte in gaan en wordt alles weer fiks duurder. 1 Griek op 7 leeft officieel onder de armoedegrens en de vrees bestaat dat het aantal snel zal groeien. Vooral bejaarden kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen.
Je zou nu denken dat de politieke oppositie hier gretig politiek garen kan van gaan spinnen, maar dat is niet het geval. De grootste oppositiepartij PASOK is verwikkeld geraakt in interne gevechten dat het niet meer mooi is. Onder partijvoorzitter Georgos Papandreou heeft de partij 2 opeenvolgende verkiezingsnederlagen geleden. De eerste keer was het nog te rechtvaardigen: Papandreou kreeg het leiderschap van de partij nauwelijks een maand voor de verkiezingen, op een moment dat de traditionele PASOK zijn rug had gekeerd naar de partij omdat die flink naar rechts was opgeschoven onder het bewind van ex-premier Kostas Simitis. Vorige maand kon dat excuus niet worden ingeroepen.

De volledige resultaten van de verkiezingen op 16 september waren nog niet binnen, of Evangelos Venizelos eiste het leiderschap van de partij op. Hij noemde zichzelf de toekomstige leider die zijn intellect (hij is professor in recht aan de universitati van Thessaloniki, en erg ambitieus) aan de partij wil schenken. Sindsdien is er een loopgravenoorlog aan de gang tussen een kamp van Papandreou-aanhangers en Venizelos-aanhangers. Een derde kandidaat probeert verzoening te brengen, maar lukt daar niet in. Het ziet er op dit moment naar uit dat PASOK dit niet gaat overleven en dat de partij uit elkaar zal vallen.
Mochten de kandidaten voor het leiderschap zich nu eens even hard inspannen om oppositie te voeren, dan zou de regering het hier niet zo makkelijk hebben. Maar Nea Dimokratie zeilt een koers zonder enige politieke tegenwind. En de pers en de bevoking staart zich blind op de spanningen binnen PASOK.
Van de kleinere (vooral linkse) partijen moeten we ook niet veel verwachten. Er zijn dringend hervormingen nodig in het onderwijs en in de sociale zekerheid (de zowat 170 verschillende sociale kassen dienen dringend te worden gestroomlijnd). De regering wil daarover een dialoog opstarten. De kleine partijen willen niet aan die dialoog deelnemen en PASOK heeft het druk met de verkiezing van een nieuwe partijleider (op 11 november).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *