Ik ben ondertussen bijna 20 jaar in Griekenland, maar er zijn nog steeds momenten waarbij ik mezelf even in de arm moet knijpen om ze te geloven.

Zoals gisteren: in een bioscoop in Athene zaten 2 dames van het ministerie van Cultuur te kijken naar de voorstelling van de film “Joker” rond 17u. Blijkbaar geen onbesproken film. Ik heb hem zelf nog niet gezien, dus daar kan ik geen oordeel over vellen. De film heeft in Griekenland een beoordeling 18+ gekregen.

De dames belden tijdens de voorstelling naar de politie want ze hadden gemerkt dat er minderjarigen in het publiek zaten. Twee politieagenten komen de bioscoop binnen, de lichten gaan aan, en volgens de woordvoerster van de bioscoop wijzen de 2 dames van het ministerie vervolgens de jongeren aan om hen te verwijderen uit de zaal.

Nog volgens de woordvoerster waren de jongeren vergezeld van hun ouders. Ze werden naar het politiebureau gebracht, waar ze werden ondervraagd en nadien weer vrijgelaten. Wellicht toch wel een meer traumatische ervaring dan aan de film blootgesteld te worden.

Vanochtend werden de berichten op allerlei media die de regering gunstig gezind zijn, ontkend. Het gerucht zou in de wereld zijn gestuurd door bronnen die goede banden hebben met de oppositie van SYRIZA. *zucht*

Toen bleek dat het geen gerucht was, kwam de reactie dat we dit allemaal hadden verdiend, omdat we voor het soort mensen hadden gestemd die zich niet te beroerd voelen om mensen in een bioscoop aan te wijzen en te laten verwijderen door de politie. Waarna dan weer werd gepareerd dat de twee kwezels van het ministerie van Cultuur door SYRIZA waren aangesteld, en dat het dus linkse kwezels waren. *zucht*

Image may contain: text

Daarop kwam een reactie van de minister van Burgerbescherming Michalis Chrysochoidis, die op Twitter wereldkundig maakte dat hij met zijn zoon van 15 morgen naar de film zou gaan kijken. In een persbericht had de minister voordien al te kennen gegeven dat de politieagenten zich al te ijverig van hun taak hadden gekweten.

De minister kreeg meteen een reactie op Twitter van de bekende Griekse econoom Aristos Doxiadis, die de minister vroeg of hij al jubelend de wet zou breken.

En dan was er nog Alexis Tsipras, die een foto op zijn Facebookpagina zette van de minister van Burgerbescherming die achter de Joker aan rent.

Sociale media op zijn best.

Vanochtend op de zender SKAI, die ondertussen echt een parodie op zichzelf is geworden, stond een verslaggever voor de bioscoop in kwestie, en hij zei dat de film strikt voor 18+ bestemd was. Daarbij wees hij op een affiche die in het Grieks vermeldt: “???????? ???? ???????” (letterlijk: volwassenen in de zaal) en hij “kijkt u maar, u ziet hier dat de film voor volwassenen is”. De presentatrice van het ochtendprogramma valt hem bij: “ja, inderdaad het staat er”. Het ging hier om een affiche van de film van Costas Gavras “Adults in the Room”, gebaseerd op het boek van Yianis Varoufakis. We beleven boeiende tijden.

De minister van Cultuur beweert ondertussen dat de werknemers van haar ministerie op eigen houtje handelden en de politie waarschuwden, maar in de krant Ethnos staat dan weer dat er een interne nota op het ministerie circuleerde waarin stond dat de film mogelijk onrust kan opwekken, en dat er moet worden op toegezien dat zeker bij deze film geen jongeren onder 18 jaar in de bioscoopzalen komen.

Nu zal ik toch moeten gaan kijken, nietwaar? Een betere reclame kun je je als regisseur niet wensen. En ondertussen weet ik niet of we moeten lachen of huilen met dit soort toestanden. Alsof we niets beters te doen hebben.

5 thoughts on “Joker – een Griekse grap

  1. Inderdaad, moeten we er om lachen of om huilen. Ik kan er in ieder geval niet om lachen. Dit is zo belachelijk, alsof Griekenland geen andere problemen kent.
    Maar zoals het spreekwoord zegt: het verstand komt niet voor de jaren, dus maar hopen dat die jaren er snel zijn, want de gewone Griek kan die best gebruiken dames en heren van de regering!

  2. En dan mijn domme vraag. Moest dan eigenlijk de uitbater van bioscoop niet opgepakt worden voor het verkopen van tickets aan minderjarigen, in plaats van die minderjarigen zelf?

  3. @ Wim , als die ” jongeren onder de 18 (terwijl er stemplicht is vanaf 17 )” vergezeld waren van hun ouders zullen die wel de ouders het ticket wel gekocht hebben dacht is zo. Nu weet ik tenminste ook wat de link is met heel dat gedoe van ” De Joker” ,en de niet te versmaden visuele grapjes, op de smoelenboek !!!

  4. Troost je , Bruno, ook in België zijn er regeringsleiders die hun gezond verstand kwijt geraakt zijn.
    Blijkbaar was bij de regeringsvorming de kwestie welke sjerp ( Vlaamse of Belgische) de burgemeesters moeten dragen belangrijker dan de klimaatkwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *