Een 68-jarige Syriër, die ondertussen in Zweden woont, heeft bij de Administratieve Rechtbank van Eerste Aanleg op Rhodos een klacht ingediend om schadevergoeding van 100.000 euro van de Griekse staat te eisen.

Dat geld is een morele schadevergoeding voor het feit dat de man verwondingen opliep op 22 september 2014 bij een achtervolging op zee in de buurt van het eiland Pserimos. Volgens de aanklacht raakte de 68-jarige man gewond door een kogel, waardoor hij een blijvende invaliditeit opliep.

Tijdens de operatie werden 12 migranten en twee smokkelaars – Turken volgens hun verklaring – gearresteerd.

Volgens de havenautoriteiten vluchtte de persoon die de speedboot bestuurde – de enige persoon die zichtbaar was – weg, ondanks de waarschuwingen van de kustwacht, terwijl hij eerst de boot van de kustwacht probeerde te rammen. Daarbij werden overigens twee Griekse kustwachtofficieren verwond, een van hen zou zelfs levensgevaarlijk gewond zijn geraakt.

Vervolgens zette de kustwacht de achtervolging in en probeerde ze de speedboot te stoppen, eerst met waarschuwingsschoten en nadien met gerichte schoten op de motor. Nadat de speedboot was tegengehouden, werden de vluchtelingen en migranten geïdentificeerd en twee onder hen werden naar een ziekenhuis in Rhodos en Thessaloniki gebracht.

De aanklacht komt er na berichten dat de Griekse kustwacht mensen terugduwt in Turkse wateren, alsook berichten dat de Griekse politie in het noordoosten van het land mensen terug over de Evros-rivier naar Turkije jaagt. Op zich is het niets nieuws, want reeds in 2014 maakte Pro-Asyl en Amnesty gewag van deze praktijken.

En toch mag het niet worden veralgemeend. Daarom nog een keer dit filmpje. Ondertussen is officier Kyriakos Papadopoulos overleden aan een hartaanval op 44-jarige leeftijd. De pier in de haven van Mytilini is een paar maanden geleden naar hem vernoemd.

2 thoughts on “Syrische vluchteling klaagt Griekse overheid aan en eist 100.000 euro

  1. ik ween en ween ik voel me zo machteloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *