Muziekminnend Griekenland is vandaag in rouw. De componist Thanos Mikroutsikos, eeuwig met de pijp in de mond achter zijn piano, is gisteravond aan kanker overleden op 72-jarige leeftijd.

Mikroutsikos was niet de eerste de beste: hij wordt door velen in een adem genoemd met Manos Chatzidakis en Mikis Theodorakis, hoewel hij heel wat jonger was dan die beiden.

Mikroutsikos zette heel wat moderne Griekse poëzie op muziek van onder meer Giannis Ritsos, Nikos Kavvadias, Alkis Alkaios, Konstantinos Kavafis, Manos Eleftheriou en vele anderen. Maar hij keek ook buiten de grenzen en zette poëzie op muziek van Francois Villon, Vladimir Mayakofskien Berthold Brecht.

Zijn werk wat politiek getint, wat wellicht niet ongewoon is voor een kunstenaar. Hij noemde zichzelf een Marxist. Hij was minister van cultuur van 1994 tot 1996, nadat Melina Mercouri was overleden.

Zijn politieke overtuiging was onder meer duidelijk in Cantate voor Makronisos, waarop Maria Dimitriadi zong – haar stem weerklinkt op elke samenkomst van de Communistische Partij KKE.

Mocht u niet weten wie Mikroutsikos is, dan kent u zeker een van zijn composities. Alle grote Griekse zangers en zangeressen hebben met hem samengewerkt.

Mikroutsikos zal worden begraven met staatseer, en de Griekse staat betaalt de kosten. Zijn familie wil bloemen noch kransen – in plaats daarvan vraagt ze dat er geld wordt overgemaakt op het rekeningnummer GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 bij de Piraeus Bank. Dat geld zal worden gebruikt voor de onbegeleide vluchtelingenkinderen in het kamp Moria. Dat zijn er meer dan 1.000 en voorlopig wil nauwelijks iemand in Europa een aantal onder hen opnemen.

U wil iets van Mikroutsikos horen. Hier is een concert van bijna 3 uur lang met de “who is who” van de Griekse muziek en de uitzending “Stin Ygeia Mas” toen die nog op de openbare zender werd uitgezonden.

En als al deze liederen u onbekend zijn, dan is er nog dit:

4 thoughts on “Componist Thanos Mikroutsikos overleden

  1. Beste Bruno,
    Na een zeer rustige periode geef je nu toch wel heel veel gas.
    Niet altijd de leukste berichten, maar wel actueel.
    Fijne jaarwisseling.
    Vasili

  2. Vasili, laat dit mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar zijn. Ik spreek het zo niet uit, want het is even afwachten hoe mijn agenda er de komende maanden uit zal zien. Maar ik heb er in ieder geval wel weer zin in om de frequentie van de posts hier op te drijven.

  3. Zo spijtig, zo veel te jong ! Gelukkig leeft zijn muziek altijd verder.

    Een tiental jaren geleden konden we in Antwerpen ERT ontvangen via Telenet. “Stin Ygeia Mas” was vaste prik hier….. ook dat is spijtig genoeg verleden tijd.

  4. ????????? ????, Bruno!!! Verrijkend om méér en een overzicht over deze bijzondere man te lezen! Herkenbare teksten, maar wist niet dat het door hem op muziek gezet was. Dus ook fijn om filmpjes te zien/horen.
    Veel te jong gegaan…RIP Thanos Mikroutsikos . X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *