Het jaar zit er weer op, tijd om even achteruit te kijken. 2019 was het tiende jaar dat Griekenland in diepe crisis zit. Laat u niet misleiden door berichten dat het beter gaat. Er zijn indicaties dat er lichte vooruitgang is, maar die is zo klein, dat het voor de gemiddelde Griek niet echt op verbetering lijkt.

2019 was het jaar waar een nieuwe regering het roer overnam. Een regering die beter ligt in sommige kringen, waardoor de perceptie en de berichtgeving rond Griekenland ook veranderde. Of perceptie ook een verandering in het dagelijkse leven zal brengen, valt nog af te wachten. Laten we hopen.

Gisteravond was het de eerste keer dat ik oudejaarsavond vierde in Griekenland zonder dat er binnen werd gerookt. De nieuwe regering lijkt er in geslaagd te zijn om een verandering te brengen die nooit eerder gelukt is. Ik neem daar mijn hoed voor af. Wellicht helpt de kliklijn 1142 wel. Er is altijd de kans dat een niet-roker zijn rokende medemens aan de galg zal praten.

2019 was het jaar waarin er weer een toename was van het aantal vluchtelingen en migranten in Griekenland. Het was het jaar waarin ondertussen wel voor iedereen duidelijk werd dat de EU-Turkije deal niet werkt. U ziet de officiële cijfers van UNHCR hier links.

We kunnen bezwaarlijk van een stroom spreken en het is onbegrijpelijk dat de EU deze aantallen niet kan verwerken.

Voor mij persoonlijk was 2019 een zeer druk jaar. Ik hoop dat de riem er even af mag in 2020, maar het valt af te wachten. Mocht dat het geval zijn, dan zal de frequentie van de posts hier ook de hoogte in gaan.

2020 zal interessant worden: de spanningen tussen Turkije en Griekenland lopen flink op en velen maken zich hier zorgen over wat er te gebeuren staat. Wie geopolitiek volgt, zal zijn blik dit jaar op het oostelijke middelandse zeegebied moeten richten.

Vandaag hou ik het bij wensen. Ik hoop dat ieder van u een mooi jaar tegemoet gaat met ervaringen die uw leven verrijken. Hoogtes en laagtes horen daar bij. Je kunt het ene niet waarderen als je het andere niet hebt gekend. Maar ik mag hopen dat we daar alleen doorheen komen in goede gezondheid. Ik hoop u hier vaak aan te treffen.

7 thoughts on “Beste wensen voor 2020

  1. Je wensen zijn weer bijzonder mooi geformuleerd, Bruno! Insgelijk voor jou en je geliefden! X

  2. ook mijn allerbeste wensen voor een gezond 2020. En houdt ons maar op de hoogte van het reilen en zeilen in Griekenland. Blij ook te lezen dat er daar binnen niet werd gerookt. Dat kan ik niet zeggen van dit eiland. Hier wordt op heel veel plaatsen binnen nog volop gerookt. En oh wee als je er iets over zegt. Hopelijk wordt het hier ook snel rookvrij.

  3. Wij zaten gisteravond overigens naast een grote “parea” van jou eiland, @Luk. Flinke feestvierders.

  4. Voor jou en je dierbaren ook een gezond en aangenaam 2020 ! En nogmaals dank voor je interessante columns en berichten.

  5. Ook van ons, uit het Waasland, een goeie gezondheid voor jou en de familie.
    Het is interessant voor ons om regelmatig op jou blog te lezen en hopelijk een beetje positiever nieuws in 2020.
    Viviane en Joan

  6. Bruno ,famillie ,vrienden ,Belle et heureuse année 2020.
    Bedankt voor de interessante artikelen.
    France Provence Ida

  7. Ook in ons bergdorpje lijkt het er op dat de rookstop -na vele af-en-aan-pogingen- eindelijk effect zal sorteren… Ik hoop van harte voor jou dat de riem er even af mag, Bruno, zodat wij kunnen uitkijken naar meer posts van jou! En ja, boven alles in goede gezondheid, ?? ????? ??? ????!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *