En hier zijn we weer

Een weekje blogstilte vanuit Athene, maar mijn ouders waren op bezoek, en dan blijft er weinig tijd over om te schrijven. Wat is er ondertussen allemaal gaande in Griekenland? Een paar kleine schandaaltjes, zoals gewoonlijk: minister Souflias van Openbare Werken en Milieu blijkt een groot buitenverblijf aan het bouwen te zijn in Anavyssos, 30 km ten zuiden van Athene, zonder dat hij daarvoor een legitieme bouwvergunning heeft. Nu ja, iedereen bouwt op die manier in Griekenland en de vis stinkt vanaf de kop, zoals men dat hier pleegt te zeggen.
Diezelfde Souflias heeft het ambiteuze plan opgevat om Ellinikon, de oude luchthaven van Athene (waar de Olympische stadia voor o.a. wildwater kayak, baseball, softball, schermen en basket staan) om te toveren tot het grootste groene park van Europa. Hij wil echter eerst 100 hectare van het gebied verkopen aan projectontwikkelaars om zo geld in het laatje te krijgen voor zijn plan. Alleen: de Europese Commissaris voor regionaal beleid Danuta Huebner heeft al laten weten dat de EU tot 85% van de onkosten voor de aanleg van het park betaalt en die verkoop is eigenlijk niet nodig. Maar Souflias is natuurlijk niet alleen minister van Milieu, maar ook van Openbare Werken en hij dient dus ook een paar andere partijen zoet te houden.

Nog behoorlijk schandalig: vele herten hebben de brand op Parnitha overleefd, maar worden weer bedreigd. Ondanks een verbod, zijn er jagers aan het werk geweest in de bossen rond het gedeelte van Parnitha dat als nationaal park wordt beschouwd. Er zijn al vele karkassen van herten gevonden. Geluukig zijn natuurliefhebbers en buurtbewoners in actie geschoten en rapporteren ze de gewetenloze jagers bij de autoriteiten. Of het wat gaat uithalen, blijft natuurlijk de vraag, zoals zo vaak in Griekenland…
En tenslotte nog dit: stilaan gaan mensen huisbrandolie inslaag tegen de herfst. Elk jaar wordt er voor miljoenen belasting ontdoken bij deze procedure: leveranciers geven geen ontvangstbewijs en klanten vragen er niet om. De regering heeft daar wat op gevonden: er zal evenveel belasting worden geheven op huisbrandolie als op gewone brandstof (door deze maatregel hoeft men de huisbrandolie ook niet meer speciaal te kleuren). De consument krijgt echter de belasting terug door gewoon met het ontvangstbewijs en een verklaring naar het dichtstbijzijnde belastingskantoor te stappen. Zo zullen de leveranciers zeker een bewijs moeten afleveren, want we spreken hier over een bedrag van verscheidene 100-en euro’s. Praktisch probleem voor vele eilandbewoners: het dichtstbijzijnde belastingskantoor is vaak een bootreis van verschillende uren verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *