Er staan heel wat feestelijkheden voor de Griekse deur. Zo viert het land dit jaar de herdenking van de slag bij de Thermopylen, die in 480 voor Christus zou hebben plaatsgevonden met een speciale munt. Dat zou volgens sommigen dus 2500 jaar geleden zijn, maar anderen die zeggen dat het jaar 0 niet bestond, vinden dat Griekenland daar nog een jaar moet mee wachten.

Waar Griekenland niet mee hoeft te wachten, is de herdenking van de opstand tegen de Ottomaanse overheerser in 1821 – 200 jaar geleden – en het oprichten van een nieuwe staat, die meteen leningen afsloot en lang een speelbal was (en nog steeds is) van Europese mogendheden. Een interessant overzicht van die leningen vindt u hier.

Om de verjaardag te vieren, is een speciaal feestcomité opgericht. Aan het hoofd staat Gianna Angelopoulou-Daskalaki, vrouw van een steenrijke reder. Velen herinneren zich “Gianna” nog als het hoofd van ATHOC – het organiserende comité van de Olympische Spelen van Athene in 2004.

En dat was voor een aantal mensen toch wel een reden tot bezorgdheid. Athene 2004 is zwaar over het budget gegaan en heeft de Griekse belastingbetaler flink wat geld gekost. Maar Gianna heeft gezegd dat de viering van Griekenland 2021 de belastingbetaler bijna niets zal kosten.

De organisatie ?????? 2021 geniet van een gunstregime: er staan geen beperkingen op het aantal mensen dat mag worden aangenomen en ook de loonschalen worden niet door de wet beperkt. Alle contracten met de organisatie en alle transacties zijn vrijgesteld van elke vorm van belasting en taks. Dat geldt eveneens voor schenkingen, sponsoringen, en giften in natura. Niet alleen dat: een schenker kan zijn bijdragen aan ?????? 2021 van zijn belastbaar inkomen aftrekken.

Afgelopen vrijdag werd het logo van de organisatie voorgesteld door Gianna – ooit in het begin van het millennium de Griekse Ijzeren Dame genoemd. Anno 2020 komt een ander product in je op als je haar ziet en hoort.

Niet iedereen is blij met het logo. In die mate zelfs, dat er een petitie is opgestart om het te veranderen, due u hier kan terugvinden.

Wat er ook van zij: de organisatie van Athene 2004 – hoewel erg duur – was op zich wel geslaagd. Dus misschien is zij wel de ideale persoon om iets dergelijks opnieuw in goede banen te leiden.

En dat zal nodig zijn. We leven in tijden van polarisering en van veranderingen, waarin vele mensen terugplooien op een verleden en een identiteit die er nooit een was. Het gevaar bestaat dat we het komende jaar geconfronteerd gaan worden met een nationalisme en misplaatste trots die ten koste zal gaan andere bevolkingsgroepen.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de organisatie, zoals duidelijk mag zijn uit de website voor ?????? 2021. Roderick Beaton, die met Greece: Biography of a Modern Nation een interessant boek over Griekenland heeft geschreven, zit in het organiserend comité en hoopt dat met de viering een aantal nationalistische mythes de wereld zullen uit worden geholpen.

De website is best een interessant document. Zo kun je er alle leiders van dit land in terugvinden (waardoor je weet waar sommige straatnamen vandaan komen). En echt iedereen wordt genoemd, dus ook de kolonels van de junta.

Waar we ons precies mogen aan verwachten en wat de feestelijkheden uiteindelijk zullen inhouden, weten we voorlopig nog niet. Heel veel animo merk ik voorlopig nog niet. De situatie van vele Grieken is veel te precair en moeilijk om zich vrolijk te maken over het 200-jarige bestaan van hun land.

2 thoughts on “Griekenland 2021

  1. Dank je Bruno. Benieuwd hoe het zich zal ontwikkelen…

  2. Interessante lectuur weeral, blij met de achtergrondinfo ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *