Zacharo

Burgemeester Chronopoulos van het dorpje Zacharo, in de Peloponnesos, zorgt al wel eens voor ophefmakend nieuws. 5 jaar geleden ging hij in Rusland op zoek naar bruiden voor de vele mannen die het dorp telde (ik heb er u 8 maanden geleden al iets over verteld) – een verhaal waarover een documentaire is gemaakt, genaamd Sugartown. Dit was nog wel grappig.
Maar de laatste beslissing die hij heeft genomen, doet wel meer stof opwaaien. Zacharo is een dorpje dat heel zwaar is getroffen door de bosbranden van vorige maand. Meer dan 20 inwoners zijn omgekomen, onder wie ook de onderburgemeester. Zacharo leefde vooral, om niet te zeggen uitsluitend, van de olijfteelt. Nu de bomen afgebrand zijn, zal het nog minstens 10 jaar duren om die teelt terug op poten te zetten. De economische toestand van het dorp is dus zwaar gehypothekeerd.
Dus tekende Chronopoulos op 12 september met vice-minister van Economische Zaken Petros Doukas (vice-minister van Buitenlandse Zaken ondertussen) een memorandum voor samenwerking tussen de gemeente en de vastgoedbedrijf van het ministerie van Economische Zaken. Dat memorandum zorgt er voor dat 16km kustlijn bij Zacharo kan worden geleasd door bedrijven om zo het toerisme in de streek aan te zwengelen.

De overeenkomst is erg omstreden om meer dan 1 reden. Ten eerste krijgen mensen de indruk dat het platbranden van de bossen rond Zacharo goed uitkomt en dat zelfs de overheid er zat op te wachten om land te leasen waardoor er geld in het laatje komt.
Ten tweede maakt het gebied waarvan sprake deel uit van een Natura 2000 beschermd gebied. 259 hectare zal gedurende 69 jaar worden geleased om toeristische infrastructuur van een hoog niveau aan te bieden. De bouwvoorschriften zouden erg strikt zijn en de bouwwerken moeten passen in de omgeving.  Zo zou er een dorp worden gebouwd met houten huizen in Zweedse stijl. De huizen zouden een autonoom netwerk voor het opwekken van zonne-energie krijgen. Elk huis kost 85.000€. De gemeente strijkt 75% van de omzet van het leasen op.
Volgens de burgemeester is dit absoluut nodig om de economie van de streek nieuw leven in te blazen. Blijkbaar had de gemeenteraad van Zacharo al op 13 maart van dit jaar beslist om deze overeenkomst te tekenen. Het is natuurlijk wel een ongelukkig moment om de overeenkomst net nu te tekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *