Koffie en milieu

Venizelos Alle gesprekken in Griekenland gaan over het feit dat PASOK-lid Evangelos Venizelos gisteren een kop koffie over zich uitgegoten kreeg toen hij het hoofdkwartier van zijn partij binnen wilde gaan. De zware politicus toonde zijn groot hart toen hij ziedend verklaarde: “Blijkbaar wil men de democratische waarden van dit land zien verdwijnen. Als toekomstig leider van de beweging (hij bedoelt zijn partij) vergeef ik deze mensen echter.” De man steekt zijn bedoelingen niet onder stoelen of banken. De pers had een feestdag.
Maar eigenlijk is dit toch maar een onbenullig detail, zeker als je ziet dat er op dit moment een aantal grote milieuproblemen zijn in Griekenland, waar niemand zich iets van schijnt aan te trekken.

1. Het Koronia-meer in de buurt van Thessaloniki staat bijna droog, maar nog steeds is het een toevluchtsoord voor verschillende trekvogels. Honderden vogels vonden er de voorbije dagen echter de dood, omdat het meer zo verschrikkelijk vervuild is. Op papier is het beschermd, in de praktijk gaat men vrolijk verder met illegaal storten.
2. De monding van de Nestos-rivier, in Noord-Griekenland is zwaar vervuild door het storten van vuilnis en het lozen van afvalwater van de nabijgelegen fabrieken.
3. De Evros-delta ondergaat hetzelfde lot als de Nestos rivier. Op papier wordt de delta wel beschermd, maar in de praktijk is daar niets van te merken.
4. Het drinkwater in Oropos, Thebe en de hele streek daarrond (een 70-tal km ten noorden van Athene), tot aan Euboia is ongeschikt voor consumptie want er zitten te veel zware metalen (vooral chroom) in (tot 3000% te veel). Het probleem is al langer bekend, maar werd doodgezwegen. Het aantal kankergevallen in de streek is onrustbarend hoog. De industrie in de buurt heeft installaties om haar afvalwater te zuiveren, maar weigert dat te doen, om zo een euro te besparen. Het afvalwater wordt daarom maar geloosd in de Asopos-rivier. En niemand die actie onderneemt (behalve dan dat de bevolking nu wordt aangeraden om geen kraantjeswater meer te drinken).

Maar goed: politiek is nu eenmaal een van de favoriete gespreksonderwerpen en de milieuproblematiek wordt naar de achtergrond geschoven. Ik hoop dat de Grieken vroeger dan later toch eens wakker zullen schieten en zich echt voor hun milieu gaan interesseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *