We zijn al een tijdje uit lock-down en de besmettingen en het aantal doden zijn niet de hoogte in gegaan. Vandaag, 24 mei, zijn er geen nieuwe doden gemeld. De teller staat op 171. Wel waren er 2 besmettingen, wat het totaal dan weer op 2.878 brengt. Nog steeds bijzonder laag, als je het vergelijkt met andere landen.

Als gevolg van deze goede cijfers, heeft de Griekse overheid besloten om nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren. Die worden morgen van kracht. Wat verandert er dit keer?

Vliegverkeer

Sinds vorige week maandag zijn de binnenlandse vluchten deels hervat, in ieder geval naar de regionale luchthavens en naar Kreta (nog niet naar de andere eilanden). Vanaf morgen valt die beperking weg, en zijn er weer binnenlandse vluchten naar alle eilanden.

Tegen eind mei zal Aegean Air stelselmatig weer beginnen vliegen op München, Frankfurt, Zürich en Genève en de frequentie van vluchten op Brussel (een bestemming die nooit is afgeschaft) zal worden opgedreven.

Nog even ter herinnering: internationale toeristische vluchten zullen weer kunnen vanaf 15 juni, maar die mogen enkel landen op Athene. En vanaf 1 juli kunnen die vluchten ook landen op andere regionale luchthavens en op de eilanden. Uiteraard enkel wanneer ze vertrokken zijn uit veilige landen. En die lijst met veilige landen is nog niet officieel.

Restaurants en bars

De horeca-zaken mogen vanaf morgen weer hun deuren openen. Ze moeten bepaalde regels volgen die niet zo eenvoudig zijn.

De horeca moet er voor zorgen dat de afstand voldoende wordt bewaard. Zo moet de werkplek anders worden ingedeeld, maar moeten de tafels en stoelen, zowel binnen en buiten, herschikt worden zodat de afstand is bewaard.
Er wordt aangeraden om het personeel met glijdende arbeidstijden te laten werken om te vermijden dat iedereen tegelijk op de arbeidsplaats toekomt of vertrekt. Ideaal zou zijn om het personeel in groepen in te delen met zo weinig mogelijk interactie tussen de verschillende groepen. Er moet ook voor worden gezorgd dat er zo weinig mogelijk personeel tegelijk gebruik maakt van pauzeruimtes, kleedkamers, toiletten, enz.)

 Cash betaling dienen te worden vermeden, er dient zo veel mogelijk contactloos te worden betaald. Er moet antiseptica voorzien worden aan de kassa en op de plaatsen waar de klanten zitten. Er dient verder ook markering te worden aangebracht op de vloer om afstand te behouden en om wachtrijen van klanten te voorkomen. Een coördinator moet alles in goede banen leiden en indien nodig, dient plexiglas te worden geplaatst.

 Klanten en werknemers dienen zo veel mogelijk de trap te gebruiken en liften te vermijden. Overal dienen informatieborden te worden aangebracht om mensen er aan te herinneren te zorgen voor persoonlijke hygiëne en de preventieve maatregelen op te volgen (correct gebruik van handschoenen, masker, goed handen wassen en afstand behouden).

De aanwezigheid van derden (leveranciers, distributeurs, chauffeurs, enz.) dient zo veel mogelijk te worden gepland om momenten dat er geen klanten in de zaak zijn .

Er dient voldoende ventilatie te zijn, waarbij vooral moet worden gedacht aan natuurlijke ventilatie (dus zo veel mogelijk open ramen en deuren). Filters voor ventilatie- / airconditioningsystemen dienen regelmatig te worden ververst.
Werknemers moeten steeds beschermende kledij dragen: plastic wegwerpschort, maskers en handschoenen. De werkgevers moeten voldoende maatregelen nemen om de gezondheid en hygiëne van het personeel te garanderen. Deze maatregelen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het voorzien van wasmiddelen, handdrogers, antiseptische oplossingen, evenals kleding en handschoenen.

Het personeel moet worden geïnformeerd door middel van schriftelijke instructies over persoonlijke hygiëne, het wassen van de handen, het juiste gebruik van handschoenen en masker, het vermijden van congestie en herkennen van de symptomen van corona, zodat het vroegtijdig kan worden opgespoord.

Als een werknemer symptomen vertoont die gelijkaardig zijn aan corona, moet de verantwoordelijke persoon de vermoedelijke patiënt isoleren, de Nationale Gezondheidsdienst bellen voor instructies, de andere werknemers informeren en zorgen dat de werkplek wordt gedesinfecteerd.

Er moet voor worden gezorgd dat alle oppervlakken en gemeenschappelijke ruimtes regelmatig worden schoongemaakt, idealiter om de twee uur waar mogelijk. Reiniging en desinfectie dient te worden gedaan voor schakelaars, deurkrukken, ladderleuningen, voedselcontactoppervlakken en toiletten voor personeel / klanten.

Hotels blijven voorlopig nog gesloten.

Ferryverkeer

Vanaf morgen varen de ferry’s ook weer naar de andere eilanden. Eenvoudig zal het niet zijn. Wie de ferry neemt, zal een vragenlijst moeten invullen. Een voorbeeld van een dergelijke vragenlijst in het Engels vindt u hier. Mensen moeten ver genoeg uit elkaar zitten. Er kan slechts 1 persoon per cabine reizen, behalve indien families samen reizen. Dan kunnen worden 4 personen in de cabine toegelaten. Ook op de ferry’s zullen markeringen worden aangebracht om er voor te zorgen dat er een veilige afstand wordt bewaard en dat mensen in dezelfde richting in en uit het schip gaan. Ik verwacht ook veel plexiglas op de schepen. En de cafetaria’s zullen wellicht niet open zijn, maar die bevestiging kan ik niet meteen ergens vinden.

Ferryverbindingen tussen Griekenland en Italië zijn ook mogelijk zijn voorlopig nog niet mogelijk, maar wanneer de verbinding weer wordt opgestart dient u daar ook een vragenlijst in de vullen, die u hier vindt. Een en ander zorgt er voor dat het aan boord en van boord gaan natuurlijk veel langer dan normaal zal duren.

8 thoughts on “Nog meer versoepelingen in Griekenland vanaf 25 mei

  1. Je moet maar de moed, energie en het geld hebben om dit allemaal te realiseren….
    Velen zullen vermoedelijk dicht blijven…
    Ik zag een reportage over Oostenrijk…daar gaan cafe’s die geopend hadden weer dicht omdat er niet genoeg mensen kwamen en ze te weinig stoelen/tafels konden neerzetten. Nog afgezien van alle veelal dure maatregelen.
    Ik hoop dat de Grieken de moed erin houden en toch nog een aardige zomer kunnen hebben…

  2. Super hoe goed Griekenland het heeft gedaan . En hoe de bevolking hier mee in omgegaan. Blijkbaar hebben ze veel beter beseft welke risico’s er waren , en zich gehouden aan de maatregelen. Ik wou dat ze het hier in België ook zo goed hadden gedaan. Hopelijk brengt het toeristisch seizoen hier geen ( negatieve) verandering in. Ben echt benieuwd naar de lijst van toegelaten landen.
    Bravo Griekenland.

  3. belgen en nederlanders mogen nog niet binnen !i vluchten vanuit belgië of nederland mogen niet binnen. vliegen vanaf duitsland kan dan wel ? worden de belgen gestraft voor hun eerlijke manier van “tellen” ? en koreanen en chinezen mogen wel binnen !!!

  4. Wat ik niet begrijp; de B ambasade zegt dat Aegean vanuit Brussel steeds is blijven vliegen en nog vliegt. Maar we staan wel op de zwarte lijst. Wat is het nu. Ik heb geboekt en herboekt met Brussels maar zou eventueel met Aegean boeken als ik maar naar mn huis op Naxos kan geraken. Misschn wil men dat je boekt en betaalt om daarna te schrappen?

  5. Het klopt hoor, de verbinding tussen Brussel en Athene is nooit gestopt, trouwens deze morgen is er nog een vlucht richting Athene vertrokken . Dat is naar het schijnt de reden waarom we niet op de lijst van toegelaten landen staan. Aegean Airlines is nooit getopt !!! Dit heeft iemand vanuit Griekenland me verteld.

  6. zou kunnen dat je naar athene kon blijven vliegen maar dat doorvliegen naar eilanden verboden was? hoewel je volgens mij toch belgië niet mocht verlaten ? vriend van mij had boekingen aegean naar lesbos via athene en de tickets werden steeds geannuleerd door aegean waardoor telkens voor een latere datum geboekt werd, nu voor 6.7 !

  7. Er zijn naar het schijnt inderdaad nog geen vluchten van Athene naar de eilanden, maar ik geloof dat dat wel kan vanaf 16 juni of is het nu 1 juli als het toeristisch seizoen daar opstart ???

  8. Klinkt allemaal erg bekend. Blij dat Griekenland goede coronacijfers scoort, zijn inwoners hebben de voorbije jaren al genoegd te verteren gehad. Hopelijk blijft het zomerseizoen veilig, gedragen toeristen zich met het verantwoordelijkheidsgevoel en kan het toerisme wat soelaas brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *