Afgelopen vrijdag heeft het Griekse ministerie voor toerisme aangekondigd dat het vanaf 15 juni zijn luchtruim weer zal openen voor toeristische vluchten van 29 landen van herkomst die volgens epidemiologische criteria veilig zijn. Het gaat om de landen: Albanië, Australië, Bulgarije, China, Croatië, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Hongarije, Israël, Japan, Letland, Libanon, Litouwen, Malta, Montenegro, Nieuw Zeeland, Noord Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië, Zuid Korea en Zwitserland.

De bedoeling was dat vluchten die vanuit deze landen aankomen (het gaat dus niet om nationaliteiten), niet op corona zullen worden getest. Ik dien er nog bij te zeggen dat op 15 juni slechts 2 Griekse luchthavens open zullen zijn: die van Athene (die nooit gesloten was) en die van Thessaloniki, die twee weken eerder open gaat dan voordien aangekondigd.

Maar als ik de aankondiging lees van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dan zie ik iets anders staan dan wat er eerder werd aangekondigd. Er is geen sprake meer van een lijst van 29 landen, maar er wordt wel gesproken over een lijst van riskante luchthavens op de website van EASA, het Veiligheidsagentschap voor Luchtverkeer van de Europese Unie. En daar staan op dit moment Belgische en Nederlandse luchthavens in. De lijst wordt trouwens regelmatig aangepast, en u kunt misschien deze link bij de hand houden: https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads

Voor iemand me de vraag gaat stellen: de vluchten tussen Brussel en Athene zijn nooit gestopt, maar dat ging om lijnvluchten en niet om toeristische vluchten. En iedereen op die vluchten werd op COVID-19 getest en diende tot vandaag in quarantaine te gaan.

Wat gaat er nu gebeuren tussen 15 juni en 1 juli? Alle internationale vluchten zijn weer welkom in Griekenland – hoewel enkel op de luchthavens van Athene en Thessaloniki. Maar als er een vlucht uit een riskante luchthaven aankomt (en hier zijn dus weer de Belgische en Nederlandse luchthavens), zullen de passagiers een gedwongen test moeten laten afnemen. Eveneens zullen ze 24 uur in een hotel moeten blijven tot de resultaten worden vrij gegeven. Wanneer iemand negatief test op corona, moet hij gedurende 7 dagen in quarantaine. Wanneer de test positief is, dan volgen 14 dagen quarantaine. Als het gaat zoals met de Grieken die de voorbije maanden hier zijn aangekomen, dan wordt die quarantaine door de politie opgevolgd. Ik heb wel geen aankondiging kunnen vinden dat er hier 5.000 euro boete volgt voor wie de quarantaine doorbreekt. Maar Griekenland heeft niet voor niets een zware lockdown gehad met zware financiële gevolgen om hier licht over te gaan.

Image

Dat regime wordt afgeschaft op 1 juli. Vanaf dan volgen er willekeurige testen op passagiers die vanuit riskante luchthavens aankomen. En dan volgt weer hetzelfde als wat hierboven stond. De regels zijn dezelfde voor directe vluchten en voor vluchten met een overstap. Niet iedereen is er even gerust in, zoals de cartoon van Vangelis Papavasiliou laat zien.

Ik wil hier nog een antwoord aan toevoegen voor diegenen die een huis in Griekenland hebben, want ik heb daar enorm veel vragen over gekregen die ik onmogelijk allemaal stuk voor stuk ga kunnen beantwoorden. Indien u een huis hebt in Griekenland, kunt u nu al een lijnvlucht op Athene nemen en naar uw huis reizen, om daar eventueel in quarantaine te gaan. Daarvoor volstaat een bewijs dat u hier belastingen betaalt. Welke documenten kunt u gebruiken? E1 of E9 van de εφορία; ofwel een εκκαθαριστικό. Als u door wil reizen naar de eilanden, dan moet dat voorlopig nog met de ferry. En mocht u later op de zomer reizen, en u moet 7 dagen in quarantaine (ik mag hopen dat het voor niemand 14 dagen zullen zijn), dan lijkt me dat niet echt een straf als je dat in je eigen huis kan doen.

Update: deze richtlijn geldt niet meer (dank Rudi voor het seintje). Ik heb met de infolijn van EODY (de Griekse gezondheidsdienst gebeld) en deze maatregel is sinds de versoepelingen afgeschaft. Zelfs indien u een vakantiehuis in Griekenland heeft, dient u de regels hierboven te volgen.

5 thoughts on “Griekenland stelt langzaam zijn grenzen open voor toeristisch vliegverkeer

  1. goedemorgen Bruno, dus als wij op 18 juli naar Athene reizen, en we worden steeksproefsgewijs eruit gepikt voor een test, en deze is negatief, moeten we dán óók nog steeds in quarantaine? Omdat we er toevallig uitgepikt zijn? groeten van Janneke

  2. Kan je de bron vermelden van de verwijzing naar E1 document en dat eigenaars van een tweede residentie die verhuurd wordt toegelaten worden voor 15 juni of 1 juli? Ik heb dit nergens elders terug gevonden en zelfs op de ambassade wisten ze daar niets van.
    Bovendien waarom zouden we niet het vliegtuig kunnen nemen tussen Athene en Kreta, er zijn dagelijkse vluchten en er zou geen onderscheid mogen gemaakt worden tussen Grieken en buitenlanders

  3. Er was deze richtlijn van EODY : “αν είστε μόνιμος κάτοικος των νησιών που να αποδεικνύεται με εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης ή τον Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη. Στην περίπτωση που θέλετε να μετακινηθείτε μεταξύ νησιών και εξυπηρετείστε από πλοία που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να αποδεικνύετε την μόνιμη διαμονή με βεβαίωση που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο.” – maar ik ga er achter aan om uit te vogelen of het ook geldt voor buitenlanders met een huis op de eilanden. Het is trouwens een richtlijn van april. Meer nieuws volgt.

  4. Beste Bruno, als eigenaar van een tweede residentie op Kreta dat we ook Verhuren (EOT) ben ik erin geslaagd om afgelopen donderdag af te reizen naar Kreta. In feite is de reis zakelijk en nodig om de verhuur business op te starten. De politie op zaventem maakt er geen probleem van als je het land verlaat (misschien wel als je terug komt). In Athene wordt je op COVID-19 onmiddellijk getest en Wordt je naar een hotel gebracht waar je verplicht wordt te blijven tot de resultaten gekend zijn (20h later), bij negatief mag je vertrekken naar je residentie (dus ook op Kreta) waar je 7 dagen in zelf quarantaine moet. Als documenten moet je een non resident permit en of een EOT licentie meenemen. Na 15 juni is de quarantaine niet meer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *