De Griekse overheid heeft aangekondigd dat we in juni weer een paar stappen dichter bij de normaliteit zullen komen. Wat dat ook moge betekenen.

Sinds afgelopen maandag zijn in Griekenland de lagere scholen weer open gegaan, weliswaar met een lagere bezetting per klas dan normaal. Openluchtbioscopen werken ook weer. En Griekenland kan nog steeds op goede cijfers bogen. We hebben nog steeds minder dan 3.000 besmettingen en gisteren stond de teller op 179 doden. Voor vandaag zijn er op het moment van dit schrijven nog geen geen cijfers vrijgegeven, wat vreemd is.

Maar we telden gisteren 19 nieuwe besmettingen, en dat is het hoogste aantal in weken. 12 van de besmettingen kwamen van een vlucht van Doha naar Athene. Op dit moment worden alle mensen die aankomen op de Atheense luchthaven nog steeds verplicht gecontroleerd. Onder de 12 besmette gevallen: negen Pakistani die in Griekenland leven, 2 Grieken uit Australië en 1 half-Griek/half-Japanner. Ik wil er nog wel even bij zeggen dat Australië en Japan als 2 van de 29 veilige landen worden beschouwd en vanaf 15 juni zouden mensen die van die luchthavens vertrekken, niet meer worden gecontroleerd. Hoewel me dat vreemd lijkt, want voor zover ik weet moet je sowieso overstappen voor vluchten vanuit Australië en Japan naar Griekenland.

Maar goed: een en ander leidde er toe dat de 91 passagiers van de vlucht gisteren in quarantaine zijn gegaan. Overigens zal Griekenland zal betalen voor de quarantine (en zal dat ook doen wanneer de toeristen komen). Het is geen goed teken voor wat er zou kunnen gebeuren na 15 juni. Griekenland heeft in ieder geval vluchten van en naar Qatar verboden (ik wist niet eens dat er op dit moment vluchten tussen die beide bestemmingen waren, om eerlijk te zijn).

Maar ik ging het hebben over versoepelingen die er bij ons aan komen. Vanaf 15 juni mogen de gymzalen weer open, en ook de musea, parken en historische gebouwen. Vanaf 1 juli mogen er weer (openlucht) concerten worden gehouden. Maar dat is niet alles.

Vanaf 6 juni mogen de binnenruimtes van de horeca weer open. Dat gaat om restaurants in hotels, cafetaria en zo meer. Vanaf 8 juni mogen de concertzalen, discotheken en zo meer weer open; gokkantoren en internet café’s openen ook weer de deuren. Uiteraard met beperkingen zoals een grotere afstand, minder mensen, maar ik vraag me echt af wie dat allemaal gaat controleren.

Jeugdkampen kunnen doorgaan vanaf 29 juni. O ja, en de beach bars gaan uiteindelijk ook open en er mag alcohol worden geschonken. De DJ’s gaan ook aan het werk, waardoor u het traditionele gedreun ook weer overal kunt horen op de georganiseerde stranden.

De regelingen voor de ferry’s worden eveneens versoepeld. Voor ferry’s zonder cabines, mag de bezetting van 50% naar 60% worden verhoogd, en voor ferry’s met cabines gaat het van 55% naar 65%. En u mag nu met zijn tweeën in een cabine voor 4.

Het lijken toch allemaal maatregelen om de economie weer op gang te trekken, en ik weet niet in hoeverre epidemiologen hiermee akkoord gaan. Sotiris Tsiodras is al een tijdje niet meer te zien, hij heeft een stap terug gezet. Maar als je ziet dat er bij de aankondigingen wordt gezegd dat er 89.000 mensen weer aan het werk kunnen en er 63.000 ondernemingen weer open kunnen, dan weet je dat op dit moment die cijfers belangrijker zijn dan het aantal besmettingen en doden. En laat ons hopen dat die laag blijven, maar de komende weken zullen we dat goed moeten opvolgen.

One thought on “Griekenland gaat nog verder versoepelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *