Terwijl Griekenland vandaag de barrière van 10.000 geregistreerde gevallen heeft doorbroken, heeft de regering een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd voor reizigers.

Zo zijn vluchten vanuit Barcelona (en Catalonië) vanaf morgen, maandag 31 augustus, niet langer toegestaan. Verder worden de beperkingen voor de meeste landen van oorsprong met 3 weken uitgebreid.

Concreet betekent dit dat bezoekers uit België, Bulgarije, Roemenië, Malta, Zweden, Spanje, Albanië, Noord-Macedonië en de Verenigde Arabische Emiraten nog minstens tot 19 september een negatief resultaat van een PCR test moeten voorleggen. Ter herinnering, de test dient maximaal 72 uur voor aankomst in Griekenland te zijn afgenomen.

Goed nieuws voor de noorderburen: Nederland staat niet langer op de lijst, dus Nederlanders dienen niet langer een negtaief testresultaat voor te leggen vanaf 1 september.

Ter verduidelijking: het gaat om mensen met een Nederlands paspoort. Als je als Belg vanuit Nederland naar Griekenland vliegt, moet je wel degelijk een negatief testresultaat voorleggen.

Update: ik heb het Griekse staatsblad er bij gehaald en gezien dat het gaat om vluchten vanuit de landen die hier boven staan vermeld. Het gaat dus niet om mensen met de nationaliteit. Ik zou in ieder geval toch even de luchtvaartmaatschappij contacteren om zeker te zijn.

Daar staat “4. Τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος προστασίας της δημόσιας υγείας που καθιστά αναγκαία την επιβολή προληπτικών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Χώρα μέσω αεροπορικών συνδέσεων με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μάλτα, τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.”

En verder blijft de Passenger Location Form natuurlijk nog steeds van toepassing. Die kun je hier vinden.

Het gebruik van mondkapjes is nog steeds verplicht in gesloten ruimtes, zoals winkels, openbaar vervoer, ferry’s, taxi’s of liften. Wie daar geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 150 euro. De Griekse overheid probeert ondertussen iedereen uit te leggen hoe je een mondpakje precies draagt, want dat schijnt nog steeds een groot probleem te zijn.

Verder zijn er sinds gisteren nieuwe maatregelen uitgevaardigd voor de eilanden Zakynthos en Lesbos. Ik som er een paar op:

  • Winkels blijven gesloten van 23u tot 7u ‘s ochtends,
  • Openluchtfeestjes, panigyria, festivals, kerkelijke feesten en openluchtmarkten zijn niet toegelaten,
  • Groepen groter dan 9 mensen zijn niet toegelaten in openbare ruimtes of privéruimtes,
  • Slechts 4 mensen tegelijk aan een tafel toegelaten in taverna’s en restaurants. 6 voor het geval het om familie gaat,
  • Mondkapjes dienen zowel binnen als buiten te worden gedragen (dus ook op de stranden).

Update: vandaag gelden deze regels eveneens voor de provincie Iraklio op Kreta

Dergelijke maatregelen waren al van kracht in Chania, Chalkidiki, Mykonos, Paros en Antiparos en daar zijn ze met nog eens twee weken verlengd.

Ook de streek Imathia (rond Thessaloniki) kent beperkingen: alle restaurants en bars gaan daar dicht om middernacht, en er mogen niet meer dan 50 personen tegelijk in dezelfde ruimte zijn.

De maatregelen werden genomen nadat we de afgelopen week een grote toename van het aantal gevallen zagen. In vergelijking met andere landen mogen de cijfers nog aan de lage kant liggen, voor Griekenland hadden we die niet eerder gezien. Dit hebben we de afgelopen week gezien:

  • maandag: 170 nieuwe gevallen, 0 doden
  • dinsdag: 168 nieuwe gevallen, 1 dode
  • woensdag: 293 nieuwe gevallen (een absoluut record), 5 doden
  • donderdag: 259 nieuwe gevallen, 6 doden
  • vrijdag: 270 nieuwe gevallen, 5 doden
  • zaterdag: 177 nieuwe gevallen, 1 dode
  • vandaag: 157 nieuwe gevallen, 2 doden

Ondertussen heeft zo goed als de hele Griekse bevolking via SMS de raad gekregen om zichzelf na terugkomst van vakantie te zien als een mogelijke besmetting. Iedereen krijgt de raad om afstand te houden en gedurende 1 een mondkapje in huis te dragen voor het geval er anderen wonen die niet mee op vakantie zijn gegaan. Of men zich daar aan houdt, is natuurlijk moeilijk te controleren.

7 thoughts on “Nieuwe COVID-19 maatregelen voor Griekenland

  1. Ohjeee ook op de stranden mondkapjes ? dat gaat er raar uitzien als je terugkomt zo’n wit vierkant op je gezicht ……….

  2. Bedankt.We zullen dit jaar toch maar overslaan.Te veel gezeik.

  3. Goedemorgen Bruno,
    Volg met interesse deze blogs. Dank je wel.

  4. Bedankt voor de info Bruno.
    Wij gaan dit jaar, meer dan waarschijnlijk, ook maar in België blijven.

  5. Imathia is de streek rond Veria (Beroa), ten zuidwesten van Thessaloniki.
    Thessaloniki behoort niet tot die provincie, maar tot de provincie Thessaloniki (en samen met de vroegere provincie Langadas nu tot de “Regionale Eenheid” Thessaloniki, waar Imathia evenmin toe behoort).

  6. Dankjewel voor de info Bruno! Maart, mei en nu weer voor september alles geannuleerd. Misschien moeten we voor november ook wel annuleren, wie weet. Gezondheid komt op de eerste plaats en volgend jaar komen we terug.
    Blijf gezond!
    Viviane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *