Om de een of andere reden vond de Griekse TV-zender het nodig om het reality format Big Brother weer van onder het stof te halen. De kijkcijfers (naar verluidt 2,5 miljoen) geven de zender wel gelijk. Ik herinner me nog toen reality TV een nieuw fenomeen was, dat er werd gezegd dat het een interessant sociaal project zou zijn.

Dat interessant sociaal project zorgde een paar jaar geleden al voor een verkrachting op de Spaanse televisie. Hier in Griekenland ging het nog niet zo ver, maar een heuse Kretenzische macho vertelde gisteren onder andere deze dingen on camera:

  • ik ga elke dag met een andere mokkel om mijn lading te lossen
  • ik hou er niet van als homofielen me benaderen
  • ik zie dikke vrouwen niet als vrouwen
  • als een mokkel geen seks wil, dan verkracht ik haar
  • vrouwen hebben een *** om tot hun zinnen te komen, zonder een *** kunnen vrouwen niet vooruit komen in het leven

Je weet natuurlijk dat dergelijke programma’s dit soort figuren zorgvuldig uitkiezen om een schokeffect te hebben. Of SKAI daar rekening mee gehouden heeft, is niet zeker. De vraag om de reality-show te verbieden, klinkt links en rechts. De sponsors van het programma haken stilaan allemaal af.

De bink werd op het matje geroepen door Big Brother en werd uit het huis gezet. Maar de show gaat voorlopig gewoon rustig verder. OK, de regering heeft bij monde van de woordvoerder ook laten weten om een onderzoek uit te voeren en de Raad van Radio en Televisie te laten kijken naar de fragmenten.

Maar hier zit de Griekse wetgeving in de weg: de raad heeft geen bevoegdheid op de live stream van Big Brother op internet. En laat de Kretenzische bink net daar zijn stoere uitlatingen te hebben gedaan. Dus het is nog maar de vraag of het allemaal wat zal opleveren.

De macho-cultuur en de verkrachtingscultuur zit er jammer genoeg in bij heel wat mannen. Ik moet nu even terugdenken aan een jong meisje op Rhodos dat was verkracht en voor dood was achtergelaten door twee jonge mannen een paar jaar geleden. Een van de jongemannen was een zoon van een welgestelde handelaar op het eiland, die op bescherming kon rekenen van een hooggeplaatst politicus. Ik moet nu ook terugdenken aan een andere hooggeplaatste politicus die vrijgesproken was van pedofilie omdat de zaak verjaard was.

Onze Kretenzische bink mag nu naar huis gaan. Of hij zijn moeder in de ogen zal kunnen kijken, weet ik niet. Maar the show must go on. En ondertussen probeer ik op de website van SKAI, dat zich er op beroept een kwaliteitszender te zijn die inzet op betrouwbaar nieuws, naar een bericht over de hele zaak. Tevergeefs…

One thought on “Griekse reality TV toont hoe verkrachtingscultuur gemeengoed wordt

  1. Update: SKAI heeft gereageerd. Het zou om een menselijke fout zijn gegaan dat de uitlatingen van de patser zijn uitgezonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *