Verkiezingsdag

Vanochtend om 7u zijn de stembureau’s in Griekenland open gegaan voor de 9,8 miljoen kiesgerechtigden (ze sluiten vanavond om 19u). Griekenland kent de stemplicht, maar als je als kiezer niet komt opdagen, wordt er geen juridische procedure opgestart. Je krijgt in Griekenland geen stembrief opgestuurd, maar je moet zelf uitzoeken waar je gaat stemmen. Je kan dat ook via het internet te weten komen, op de site van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, ofwel op een gloednieuwe site die de locatie links aan google-kaarten.
Stemmen gebeurt op de volgende manier: in het stemlokaal krijgt de kiezer de 21 kieslijsten van de partijen, samen met een enveloppe. Hij stopt de lijst met de partij van zijn keuze in de enveloppe en verzegelt die. Hij kan kruisjes zetten bij de personen van zijn keuze (dat zijn de voorkeurstemmen). Stopt hij meerdere lijsten in de enveloppe, dan is de stem ongeldig. Stopt hij niets in de enveloppe, dan is het een blanco stem. U kunt zich voorstellen dan na de verkiezingsdag heel wat papier wordt weggegooid.
21 partijen dingen naar de gunst van de kiezer. Het is natuurlijk een vast gegeven dat ofwel PASOK, ofwel Nea Dimokratia de meeste stemmen zullen halen, maar het blijft koffiedik kijken of ze een absolute meerderheid kunnen behalen in het Parlement (er is geen Senaat of Kamer van Volksvertegenoordigers in Griekenland). Daarvoor moeten ze, volgens de kieswet, 42% van de stemmen halen. Bij vorige verkiezingen was dat haalbaar, vandaag is dat niet duidelijk. Volgens peilingen weten 15% van de Griekse kiezers nog steeds niet voor wie ze gaan kiezen. Griekenland is niet gewend van coalitieregeringen te hebben, en de laatste keer dat er een aan de macht was (1989-1992), was dat erg ongemakkelijk. Men denkt dat een coalitieregering minder sterk is. Het is goed mogelijk dat er deze keer heel wat blanco zal worden gestemd.
Maar tegelijkertijd zijn de Grieken het de facto 2-partijenstelsel (PASOK of ND) beu. Beide partijen hebben geregeerd en hebben er een zootje (bourdello, in het Grieks) van gemaakt, luidt het. Vanaf 19u plaatselijke tijd krijgen we de eerste exit polls, en dan zal het iets duidelijker worden of er iets gaat veranderen. Mijn prognose is dat de regeringspartij Nea Dimokratia met Kostas Karamanlis het gaat halen, maar dat we binnen 2 jaar weer verkiezingen zullen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *