Griekse verkiezingen – de hoofdrolspelers (6)

DimanaDe laatste partij die ik aan u wil voorstellen, is Dimokratiki Anagennisi: Democratische Renaissance. Dit is de jongste partij van de 6: ze is pas een paar maanden geleden opgericht door ex-PASOKker Stelios Papathemelis. Die had zich ook al eens verkiesbaar gesteld op een lijst van Nea Dimokratia, dus je mag wel stellen dat hij een politiek weerhaantje is. Ik kan niet goed hoogte krijgen van de man: hij is in ieder geval erg religieus en schijnt zich rechts van het politieke centrum op te houden. Het is nog altijd wachten op een duidelijk programma van hem. Net zoals de extreem-rechtse Karatzaferis draait het bij Papathemelis om een personencultus. Hij is ook iemand die voor de Griekse waarden vecht, “want die dreigen verloren te gaan in deze wereld”. Dat verklaart wellicht waarom hij zich vaak uitdrukt in katharevousa, een officiële, ietwat verouderde versie van het Grieks die ook nog wordt gebezigd door bisschoppen e.d.
Dimokratiki Anagennisi maakt ook een programmapunt van FYROM en gaat verder ook tekeer tegen Turken en Amerikanen. Zelf is de stichter van de partij er zeker van dat hij zondag de kiesdrempel haalt. Ik zelf verwacht niet dat hij het parlement haalt.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere partijen: een hele verzameling links fracties o.a. en een Groene Partij. Die zijn echter nauwelijks bekend bij het brede publiek, wellicht omdat ze te weinig geld hebben om uitgebreid campagne te voeren. Ik verwacht dan ook niet dat zij op zondag een rol van betekenis zullen spelen.
Ik ben wel benieuwd hoe veel blanco stemmen er zullen worden geteld. In 2004 waren er dat nog ruim 160.000, maar met de opkomende Olympische Spelen heerste er toen een optimisme in Griekenland. Nu is dat helemaal weg. De uitslag krijgt u op maandag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *