Griekse verkiezingen – de hoofdrolspelers (5)

LaosOok Griekenland heeft een extreem-rechtse partij. Ze heet LAOS, wat staat voor Volks Orthodox Alarm, een beetje vreemde naam. Maar de naam is zo gekozen omdat het letterwoord hetzelfde is als het Griekse woord voor “volk”. De partij is opgericht door Georgos Karatzaferis, die uit Nea Dimokratia was gezet omdat hij te rechts was en men bang was dat hij gematigde kiezers zou afschrikken. De partij is eigenlijk een one-man show: Karatzaferis zet zichzelf graag in het zonnetje en heeft daar zelfs een TV-zender voor opgericht. Als hij in beeld komt, is dat altijd met de Griekse vlag, de vlag van de Griekse orthodoxie (een 2-koppige arend op een gele achtergrond) en een icoon achter zich. Hij stelt zich op als één van de laatste politici die nog echt de traditionele Griekse waarden volgt.
Op de site van de partij ziet u foto’s van de voorzitter die op zijn eentje de bosbranden te lijf gaat. Op de affiches draagt hij een bokshandschoen, om “de andere partijen een pandoering te geven”. Of hij gaat “hand in hand” met zichzelf. Om een volledige kieslijst te hebben, heeft hij mensen geworven uit alle lagen van de bevolking, alsook van de extreem-rechtse organisatie Chrisi Avgi (een soort van Griekse VMO), KKE en PASOK.  Er zitten daar dan ook een paar vreemde snoeshanen tussen.
Karatzaferis zelf zegt dat hij o.a. geïnspireerd is door Che Guevara en de Griekse terroristische organisatie 17 November. Dat verklaart wellicht waarom hij sterk gekant is tegen globalisering.

Het partijprogramma van LAOS heeft de volgende speerpunten:
– Turkije behoort geografisch en cultureel niet tot Europa en mag daarom nooit tot de EU toetreden
– alle illegale vreemdelingen moeten het land worden uitgezet, alsook alle Albanezen
– FYROM mag niet tot de NAVO toetreden als het niet ophoudt de naam Macedonië te gebruiken
– Noord-Epirus, een streek in het zuiden van Albanië, waar een Griekse minderheid woont, moet worden geannexeerd bij Griekenland

Bij de nationale verkiezingen in 2004 haalde Karatzaferis de kiesdrempel niet, maar verwacht wordt dat hij dat nu wel zal doen. Vooral de oudere generatie zal voor hem stemmen: mensen die teleurgesteld zijn door zowel PASOK als Nea Dimokratia, maar die zeker niet links zullen stemmen. Mensen die heel fel bij hun Griekse identiteit zweten.
Karatzaferis hamert zelf ook heel fel op het feit dat hij de kiesdrempel moet halen, want hij wil dat de winnende partij wordt gedwongen om coalities aan te gaan. Nea Dimokratia maakt zich behoorlijk wat zorgen over de opgang van LAOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *