De eerste post van het nieuwe jaar: beste wensen voor 2021. Het kan niet anders dan dat het eerste jaar van het nieuwe decennium beter wordt dan 2020. Hopelijk kunnen we in 2021 weer dichter bij elkaar komen zonder vrees.

De overgang van oud naar nieuw is hier gevierd zoals dat nooit eerder het geval was. De avondklok was ingesteld op 22:00 en de Griekse politie heeft er voor gezorgd dat het werd nageleefd.

Er werden in totaal 77.940 politiecontroles uitgevoerd afgelopen nacht in heel Griekenland (vergelijk even met het aantal coronatesten dat werd gedaan gisteren: 31.923) In totaal stelde de politie 668 overtredingen vast: 1.375 voor het niet respecteren van de avondklok (boete: €300), 286 overtreders droegen geen mondkapje, en 7 overtreders respecteerden de openingstijden van winkels en cafés niet. De coronaregels zijn bijna een verdienmodel geworden voor de Griekse overheid.

Na 22:00 was er dus zo goed als geen mens meer op straat. Om middernacht werd in Piraeus (zie foto hier boven) en in Athene weliswaar vuurwerk afgestoken, maar de meesten konden dat enkel van op een scherm zien. Bij mij thuis was het enigszins te zien van op het balkon.

En nu dus nieuwjaarsdag: normaal gezien gaan vrienden en familie bij elkaar langs en gooien aan de deur van hun huis een granaatappel op de grond kapot en stappen nadien met het rechtse been eerst het huis binnen (wat men in het Grieks “podariko” noemt), om geluk af te dwingen. Dat zal er dus dit jaar nauwelijks bij zijn.

3 thoughts on “Καλή χρονιά 2021

  1. Dank je wel. Gelukkig Nieuwjaar ook voor jou en al wie jou dierbaar is.

  2. Een voorspoedig, gezond en leefbaar leven voor jou en je gezin Bruno.
    Wat een droevig makend stukje voor het begin van dit jaar…de Grieken zijn murw geslagen lijkt het..
    Dit in tegenstellng tot rellen, vuurwerk, brandstichting, illegale parties van meer dan 2000 mensen in sommige andere landen.
    Daar proberen sommigen nog ‘te leven en te feesten’, niet slim natuurlijk, maar hier is het leven er kennelijk behoorlijk uitgeslagen. Al denk ik wel dat er hier en daar nog wel (thuis) feestjes op touw zijn gezet…
    We wachten op betere tijden…

  3. Dag Bruno,

    Wij wensen jou een GEZOND, en zonnig 2021!
    Hopelijk breken er dit jaar wat betere tijden aan, want de wereld staat behoorlijk op zijn kop!
    Het is nu aan ons om de maatregelen zeker niet in de wind te slaan, en dit zo goed als mogelijk vol te houden, niet altijd makkelijk voor iedereen, maar SAMEN slagen we er ons doorheen!
    Altijd leuk, om je blog te lezen,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *