Knipperlichtlockdown – zo lijkt het wel. Net voor de feestdagen had de Griekse overheid de maatregelen versoepeld om de verspreiding van corona binnen de perken te houden. De avondklok werd verlengd tot 22u, en de schoonheidssalons en kapsalons mochten weer open, alsook boekenwinkels. Andere winkels gebruikten het “click away” systeem, wat betekende dat je ofwel online of via telefoon kon bestellen, en dan je bestelling aan de deur kon komen oppikken, zonder de winkel binnen te komen. Dat werkte redelijk voor grote winkelketens die een goed georganiseerde webshop hadden, maar kleinere winkels haalden nauwelijks een omzet. Overigens gaf ongeveer een kwart van de Griekse ondernemingen in een enquëte halverwege december al aan dat ze wellicht niet meer zullen open gaan wanneer dit hele coronaverhaal afgelopen is. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

Nu de feestdagen voorbij zijn, kondigde de regeringswoordvoerder aan dat de maatregelen weer strikter zullen worden. Het is een beslissing die genomen is door de premier (de communicatiestrategie is dat de premier alle beslissingen neemt, de sterke man is, als een soort van Mozes die ons door de woestijn gaat leiden). De reden is het aantal besmettingen nog altijd te hoog ligt, zeker na bijna twee maanden lockdown. En de regering heeft te kennen gegeven dat de scholen op 11 januari weer open moeten, en tegen dan moeten we betere cijfers kunnen voorleggen. Of dat op een week te realiseren is, is nog maar de vraag.

Concreet geldt vanaf morgen 3 januari: de avondklok gaat weer in om 21u (tot 5u in de ochtend). Niemand mag de straat op, tenzij voor het werk, of in geval van een ernstige gezondheidssituatie. Kapsalons en schoonheidssalons gaan weer dicht. Click away is er niet meer bij. O ja, en je mag ook niet meer gaan jagen of vissen. De kerken blijven ook dicht (in de Argolida is een hele kerk besmet tijdens de kerstviering), en er zal dus ook geen viering van theofanie zijn op 6 januari.

Reizigers naar Griekenland zullen bij nog steeds een negatief testresultaat moeten voorleggen tot middernacht 7 januari 2021 en zullen 3 dagen in quarantine moeten blijven, op het adres dat ze op hun PLF hebben aangegeven. Reizigers van buiten de EU komen Griekenland zelfs niet eens binnen. Uitzonderingen zijn: Groot-Brittannië, Australië, Japan, Thailand, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Verenigde Arabische Emiraten en Singapore.

En over Verenigde Arabische Emiraten gesproken (waar op Nieuwjaarsdag 1,856 nieuwe coronagevallen werden geregistreerd): het bleek dat heel wat Grieken uit de celebrity-wereld de overgang van oud naar nieuw in Dubai hebben gevierd. Hoe weten we dat? Ze zijn zo stom geweest om dat op hun sociale media te posten. Daar stonden ze allemaal te poseren op hun Instagram hun Tik-Tok en dies meer. Zonder mondkapje. De meesten gingen aan de feestdis in Nammos, het filiaal van de beroemde club op Mykonos (niet onbesproken en vaak betrapt op het niet naleven van wetgeving, maar wie trekt zich daar überhaupt iets van aan, nietwaar?). Onder hen de tennisser Stefanos Tsitsipas, die begin 2020 nog in een filmpje de Grieken moest duidelijk maken dat ze binnen moesten blijven, hun handen moesten wassen en afstand moesten houden. Iets waar premier Mitsotakis destijds erg blij mee was.

Maar Tsitsipas, die een paar weken geleden in een tweet al liet weten dat hij het erg jammer vond dat er in Griekenland geen Harrod’s was en dat er dringend een diende te komen, stond dus nu zonder mondkapje op de foto zonder afstand te houden.

Απόλυτο yolo στο Ντουμπάι - Πώς βρέθηκαν εκεί οι Έλληνες σελέμπριτι

De Griekse bevolking wordt ondertussen heen en weer geslingerd tussen dit soort berichten, tussen een regering die nu weer een lockdown invoert en dan weer versoepelt, zonder dat daar echt een lijn in zit. Vanochtend nog kwam vice-voorzitter van Nea Dimokratia, en minister van Economische Ontwikkeling en Investeringen Adonis Georgiadis (die eigenlijk minister van ALLES is, want hij heeft werkelijk over ALLES iets te zeggen en is bijna permanent in de media) op TV dat de winkels regionaal misschien nog wel kunnen openen, afhankelijk van het aantal gevallen. En twee uur later zegt de regeringswoordvoerder dat alles op slot gaat. Het lijkt er op dat de regering de koers kwijt is.

Die indruk wordt nog versterkt als we kijken wat er met de vaccinatiecampagne gebeurt. Een paar weken geleden kondigde de minister van Volksgezondheid in een mooie powerpoint presentatie hoe de uitrol van de vaccins in Griekenland zou gebeuren. Ik heb u al verteld dat de vaccinaties van zorgpersoneel werden stilgelegd in het Sotiria-hospitaal in Athene om politici voorrang te laten krijgen.

Ondertussen komen er berichten binnen van de vakbonden van het zorgpersoneel dat de geplande vaccinaties van verplegers en dokters in andere hospitalen in het land worden stilgelegd en opgeschort tot nader order. Alleen krijgt dat zorgpersoneel geen enkele informatie waarom dat gebeurt. De regering beweert echter dat de vaccinaties gewoon volgens plan verder gaan.

Er mag dan wel een dure campagne op stapel staan die de mediabonzen gaan versterken, maar er is enorm veel onduidelijkheid, onzekerheid en wantrouwen. Het zou me niet verbazen als Mozes Mitsotakis de komende dagen de schade komt beperken met een nieuwe aankondiging. Op 4 januari komt de corona-commissie met de epidemiologen weer samen. Eens kijken wat er nadien zal gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *