Schoolperikelen

Gisteren was het de eerste schooldag voor de kinderen van het lager en middelbaar onderwijs in Griekenland. En meteen was er al politieke onrust. Een half jaar geleden stond de onderwijswereld op zijn kop. In het geschiedenisboek voor het 6de leerjaar zou niet genoeg in de verf zijn gezet hoe zwaar de Grieken hadden in 1922 toen ze door de Turken gedwongen werden om de kuststeden van Klein-Azië te verlaten. Verder zou de theorie van de “geheime scholen” (een theorie die wil dat de Kerk de Griekse kinderen in het geheim leerde lezen en schrijven tijdens de Turkse overheersing; en die overigens ten zeerste wordt betwist) niet aan bod zijn gekomen. Omdat de overheid uitsluitend verantwoordelijk is voor de boeken die worden gebruikt in het onderwijs, moest minister van onderwijs Giannakou aanpassingen doorvoeren. Die aanpassingen zouden ondertussen zijn gebeurd, maar gisteren was het boek nog niet te zien. Een heleboel boeken zijn trouwens nog niet in de scholen aangekomen. De regering haalt aan dat de persen van de uitgevers op volle toeren draaien om verkiezingsdrukwerk af te leveren. Schoolboeken moeten dan maar wachten (hebt u meteen een idee hoe belangrijk onderwijs hier wordt ingeschat).
Het geschiedenisboek voor de hoogste klas van het middelbaar onderwijs (3de lyceum, zoals dat heet), was wel klaar. En meteen vond men daar al een reden om een nieuw politiek front te openen. Op een kaart die beschrijft waar de werkkampen van nazi’s zich bevonden, staat de naam Macedonië als buurland van Griekenland. De kwestie ligt erg gevoelig, zoals een paar maanden geleden nog bleek. Dit zorgt natuurlijk weer voor flink wat onrust in de onderwijswereld. Misschien brengt het weekend wel rust. Op vrijdag zijn de scholen gesloten, want de stemhokjes moeten er worden gebouwd. En ook op maandag is er geen school, want dan worden de stemhokjes weer afgebroken.
Uiteindelijk zal het schooljaar pas goed wel starten volgende week. Ook dan zullen de scholen voor het eerst openen in de gebieden waar de bosbranden hebben gewoed. De leerlingen zullen er les krijgen in grote containers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *