Televerkoper Adonis Georgiadis heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Jarenlang probeerde hij boeken (onder meer een boek waarin de holocaust wordt ontkend) aan de man te brengen via televisie. Hij heeft ook een school, Elliniki Agogi, waar hij Oudgrieks doceert, tot zelfs aan honden. Een aantal journalisten geeft ondertussen ook les in de school van de man.

Aanvankelijk stelt hij zich kandidaat bij de extreem-rechtse partij LA.O.S. en wordt hij verkozen tot parlementslid. Onder de technokratische regering van Loukas Papadimos schopt hij het tot minister van Volksgezondheid en zorgt hij voor de verder ontmanteling van de openbare gezondheidszorg.

Nadat LA.O.S. uit elkaar spat, stapt hij over naar Nea Dimokratia, waar hij samen met een aantal andere extreem-rechtse figuren triomfantelijk wordt binnengehaald door ex-premier Antonis Samaras. Nadat die opstapte als partijleider, stelde Adonis zich kandidaat voor de positie, maar hij moest de duimen leggen voor Kyriakos Mitsotakis. Die wilde bij zijn aantreden de extremistische vleugel van zijn partij niet vervreemden en gaf de post van vice-voorzitter aan Georgiadis. De man is ondertussen minister voor Economische Ontwikkeling en Investeringen.

Hoe heeft hij het zo ver weten te schoppen? Door voortdurend op televisie te verschijnen. Er gaat geen dag voorbij of hij is te gast in minstens 2 uitzendingen. Tel daar ook nog bij dat hij altijd een opinie klaar heeft voor de radio en dat hij twittert als een razende. Je vraagt je af of hij nog tijd heeft om zijn eigenlijk job uit te voeren. Maar misschien is dat ook niet belangrijk, wie weet.

Vorige week ging Georgiadis in een radio-uitzending te keer tegen de straatprotesten van de voorbije dagen tegen het politiegeweld. Georgiadis ziet SYRIZA als aanstoker van de protesten en beweerde: “Links verspreidt opzettelijk het virus. Ze doen het met bedrog. Om Griekenland in quarantaine te houden”.

Deze Georgiadis dus, stuurde afgelopen weekend een trotse tweet de wereld in:

Image

“Ik had de eer om een mooi jongetje te dopen, de kleine Nikolaos, in de Kerk van Dionysos Areopagitos van Athene (helaas in een lege Kerk wegens het virus). Ik ben erg ontroerd wanneer ik denk dat nog een trouwe Orthodox Christen wordt toegevoed aan de volgelingen van onze Kerk. Met veel geluk!”

Opvallend, want op 3 maart heeft onderminister van Openbare Orde Chardalias aangekondigd dat onder meer alle doopsels in de rode zones (waartoe Attica behoort) worden uitgesteld tot minstens 16 maart. Die aankondiging staat zelfs in het Griekse staatsblad. Misschien had de twittergeile minister daar even niet aan gedacht.

Dat zorgde er voor dat hij snel een kopie moest tweeten van de speciale toestemming die hij zou hebben gekregen van het bevoegde ministerie. U ziet de toestemming hier onder. Of ze echt is? Normaal gezien moet op dergelijke documenten steeds een zogenaamd protocolnummer vermeld staan. Dat is hier niet het geval. Ook merkwaardig: de naam van de Kerk is in het document fout gespeld. Er staat Aeropagitos en niet Areopagitos.

https://pbs.twimg.com/media/Ewh9lC_XMAM2iL1?format=jpg&name=medium

Maar er is nog een interessant staartje aan het hele verhaal. Als je in Griekenland meter (nona) of peter (nonos) bent van een kind, dan behoor je eigenlijk tot de naaste familie. Het is een traditie die in het zuiden wel vaker voorkomt. En die band verlangt dat je af en toe wel eens beroep op elkaar doet. Een gunst vraagt, zeg maar.

En van welk kindje werd Adonis Georgiadis de peter? Van de zoon van de directeur van de Onafhankelijke Hellenic Single Public Procurement Authority. Dat is de autoriteit die er moet op toezien dat openbare aanbestedingen op een rechtmatige manier worden aangekondigd en toegewezen (volgens de heersende goede praktijken in de EU). Er zijn de laatste tijd contracten toegewezen aan bepaalde bedrijven zonder dat er sprake was van openbare aanbestedingen, maar dat is dan weer een ander verhaal. In ieder geval is Adonis Georgiadis nu de dooppeter (of moet ik misschien het woord peetvader gebruiken?) van de zoon van de directeur van de autoriteit die de projecten van het ministerie van Georgiadis moet controleren. En dat is op zijn minst bedenkelijk.

Update: de woordvoerder van de Heilige Synode van de Griekse Kerk vertelde vanmorgen op TV dat hij geen weet heeft van een speciale toestemming om aanwezig te zijn op een doopsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *