Ondanks het feit dat we nu al sinds 7 november in een lockdown zitten, staat de teller van het aantal besmettingen bijna dagelijks boven de 2000. Enkel in het weekend zijn de aantallen lager, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat er dan minder testen worden afgenomen.

Bron: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

Niet alleen het aantal besmettingen ligt erg hoog voor een lockdown, het aantal mensen dat dagelijks dient te worden opgenomen in het ziekenhuis ligt gemiddeld boven de 400. Die mensen moeten niet allemaal in Intensieve Zorgen worden opgenomen, maar waar moeten ze naartoe?

En nog zorgwekkender is het aantal mensen dat met ventilators moet worden beademd. Dat aantal ligt vandaag hoger dan ooit: 674.

Bron: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

Hoe valt dit te verklaren? Ik ben geen specialist, dus ik kan het moeilijk zeggen. Het aantal stijgingen wordt politiek uitgebuit: de regering zegt dat het komt door het groot aantal betogingen en straatprotesten van de voorbije weken, en wijst met de vinger naar SYRIZA omdat die partij tot protesten zou oproepen.

De oppositie wijst dan weer naar de regering en zegt dat we de facto geen lockdown hebben. De winkels mogen dan wel gesloten zijn, maar mensen moeten nog steeds naar hun werk in overbevolkt openbaar vervoer. En wat er op de werkvloer gebeurt, is ook lang niet altijd gemakkelijk te controleren.

Misschien is het een combinatie van factoren. Er zijn overigens ook nog steeds mensen die zonder enige bescherming bij elkaar komen en zich blijkbaar niets aantrekken van de mogelijkheid tot besmetting.

Feit is dat de bevolking stilaan genoeg heeft gekregen van de lockdown. Meer dan 4 maanden al kunnen we enkel de deur uit om 6 verschillende redenen waarvoor we een bewijs moeten hebben. En sinds Griekenland dieprood kleurde, was er een strikte lockdown van kracht, die er vooral op neerkwam dat de politie hardhandig optrad. Met de gevolgen die u wellicht gezien heeft 10 dagen geleden in Nea Smyrni.

Het is mijn gevoel dat de bevolking vooral genoeg heeft van dat repressieve optreden van de politie. Die treedt niet alleen hardhandig op tegen anarchisten (wat een belofte van de regering Mitsotakis was), maar ook tegen gewone burgers. En dat leek zich te vertalen in negatieve commentaren over de manier waarop de regering de zaken aanpakt. In een land waarin vooral wordt geregeerd volgens opiniepeilingen, zorgde dat er voor dat het geweer van schouder werd veranderd.

Opeens klonk het dat de bevolking nood had aan een ventiel om druk af te laten. En het is een feit: we zien minder politie op straat en die gedraagt zich ondertussen ook minder repressief (volgens de bevoegde minister hebben we de zachtst optredende politie in Europa).

Een ventiel dus, geen slimme maatregelen dit keer. Wat verandert er? We mogen nu in het weekend buiten blijven tot 21:00, en de supermarkten blijven op zaterdag open tot 20:00. Dat scheelt, en het was afgelopen weekend al te merken: minder mensen die over de langer gespreide openingsuren hun boodschappen deden.

En de kapperszaken en schoonheidssalons mogen vanaf morgen weer open, net zoals de archeologische sites. We kunnen dus ons haar weer laten knippen, onze nagels laten verzorgen of het cement gaan bewonderen dat minister van Cultuur Mendoni op de Akropolis heeft laten aanleggen. We dienen code 6 te sturen (ontspanning) per SMS naar het nummer 13033 en voor de kapper en de schoonheidssalons moeten we laten zien dat we een afspraak hebben.

Maar er blijven toch nog wat beperkingen. Wanneer we ons willen ontspannen of wanneer we aan gymnastiek willen doen, mogen we ons enkel verplaatsen per fiets of al lopend. Er is geen beperking in afstand, maar je mag de auto niet in.

Als je een archeologische site wil gaan bezoeken, mag je dat hoogstens met zijn drieën doen, behalve als je familie bent. Dan mag de groep groter zijn. Maar je mag je niet met de auto verplaatsen om naar een archeologische site te gaan. Mocht ik dus vanuit Piraeus naar de Akropolis willen gaan, dan moet ik dat al lopend of met de fiets doen.

Maar als je naar een kapsalon of een schoonheidssalon wil gaan, dan mag je wél de auto gebruiken en dan mag je zelfs naar een andere gemeente rijden, zolang je maar binnen dezelfde prefectuur blijft. En uiteraard moeten we buiten nog steeds mondkapjes dragen.

O ja, en je mag ook weer in je eentje gaan vissen!

Verder moet het aantal testen de hoogte in. En hierbij wordt beroep gedaan op de bevolking. Het idee is dat iedereen zichzelf moet gaan testen (bovenop de dagelijkse testen die de overheid doet). Daartoe zullen specifieke testkits beschikbaar worden gesteld bij de apotheken. Bedoeling is dat je zelf een wattenstaafje in je neus duwt, de druppels in een reageersbuisje dropt met een specifieke vloeistof en dat je die vloeistof dan op een metertje dropt (een beetje vergelijkbaar met een zwangerschapstest). Iedereen heeft recht op 1 gratis testkit per week, op vertoon van zijn AMKA nummer (een sociaal zekerheidsnummer). Wil je de apotheker de test laten uitvoeren, dan moet je daar iets voor betalen. Wanneer je na de zelftest positief bent, moet je dat online registreren op een site die momenteel nog niet online is. Het idee lijkt me moeilijk uitvoerbaar voor de ouderen onder de bevolking, maar het is in ieder geval een stap om een beter beeld te krijgen van het aantal besmettingen, want er zijn nog steeds veel mensen die besmet zijn zonder dat ze symptomen hebben.

Ondertussen heeft premier Mitsotakis al aangekondigd dat het zijn doel is om het toeristische seizoen te laten beginnen op 14 mei. Dat heeft hij zelfs min of meer officieel laten weten in een interview op CNN.

Griekenland kan het zich moeilijk veroorloven om een tweede toeristische seizoen te verliezen, maar of 14 mei haalbaar is… In principe zou dan iedereen die in het toerisme werkt, gevaccineerd moeten zijn. We zitten momenteel aan 1.436.491 vaccinaties. 977.050 mensen hebben de eerste dosis toegediend gekregen. 459.441 hebben twee dosissen gekregen. Met een gemiddeld aantal vaccinaties van ongeveer 30.000 per dag (uitgezonderd op zondag waar niet wordt gevaccineerd), zullen we we nog wel een tandje moeten bijsteken om alle mensen in het toerisme van twee dosissen te voorzien.

4 thoughts on “Versoepeling van coronamaatregelen wegens “lockdown vermoeidheid”

  1. Lockdownvermoeidheid, Coronavermoeidheid, duidelijk is dat nagenoeg bijna iedereen op zijn tandvlees zit. Ik persoonlijk kijk gretig naar de vaccinatiecijfers. Hoe sneller die stijgen hoe liever ik het zie. Wat me dus opvalt is dat het Griekse vaccinatieaantal op dit ogenblik pakweg een half miljoen hoger ligt dan het Belgische.

  2. grappig…weet niet of je ooit in het Byzantijnse Mystras bent geweest….gigantisch groot…3 personen….en daarvoor zouden dan pakweg minimaal 12 medewerkers bij de verschillende ingangen/kerken aanwezig moeten zijn…Zie ik nog niet helemaal gebeuren…

  3. Juist gelezen dat dit jaar al 7000 leerkrachten ontslag hebben genomen…..wel wel….
    Fernand

  4. Inderdaad, ze hebben gebruik gemaakt van een gunstige regeling onder de zogenaamde Katrougalos-wet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *