Na de bosbranden komen de overstromingen

De eerste najaarsregens (hoewel het eigenlijk nog zomer is) zijn dit jaar erg vroeg gevallen in Griekenland, weliswaar niet in het hele land. Gisteren werd het noorden van het land geteisterd door tropische regens. Chalkidiki, nabij Kassandra, dat vorig jaar bijna volledig is afgebrand werd getroffen door zware overstromingen. De anti-overstromingswerkzaamheden (is dat een Nederlands woord) die door de regering waren beloofd, zijn nog steeds niet uitgevoerd en daardoor stroomt het regenwater van de kale heuvels naar beneden. Daarbij wordt de vruchtbare bovenlaag meegesleurd, zodat het wellicht onmogelijk wordt om de streek te herbebossen. En die vrees leeft nu ook in de rest van Griekenland, nu zo veel hectaren bos in de vlammen zijn opgegaan. In Parnitha (dat vorige maand is platgebrand) hebben de overheidsdiensten verbrande bomen omgezaagd om ze dan als horizontale barrières te gebruiken, waardoor tenminste geen grond wegspoelt bij de eerste regens. Het is twijfelachtig of ze hetzelfde zullen kunnen doen voor alle getroffen gebieden.

Overigens zijn alle branden nog steeds niet geblust en dit weekend is trouwens nog een 65ste slachtoffer overleden aan zijn brandwonden.
De steun blijft wel aangroeien. Bij een bezoek aan de verbranden gebieden heeft Europees Commissievoorzitter Baroso 600 miljoen euro aan hulp toegezegd. Solidariteitsacties hebben 60 miljoen euro opgebracht. De duiten die de overheid in het zakje deden, zijn ondertussen wel het onderwerp van een vaudeville. Velen die op illegale wijze 3000 euro op zak staken, door zich voor te doen als slachoffers van de branden, moet het geld teruggeven. Als ze dat in de loop van deze week doen (door middel van een speciaal formulier), dan zullen er geen juridische stappen tegen hen worden ondernomen. Vanaf volgende week zou dat wel het geval zijn.
Overigens stond er gisteren een interessant artikel in de Britse krant Independent. De branden van de voorbije week worden daar omschreven als “megabranden” (en geen complot tegen Griekenland). Dit soort branden zal meer en meer voorkomen in de toekomst, met alle gevolgen vandien voor het klimaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *