We zitten midden in de Goede Week naar aanloop van Grieks Pasen en ook dit jaar zal Pasen er totaal anders uit zien dan anders. De kerken zullen tijdens de Goede Week in ieder geval wel open zijn voor het publiek maar de regel is dat er binnen in de kerk slechts 1 persoon per 25 vierkante meter is toegestaan. Priesters en personeel moeten een test afleggen voor ze naar binnen gaan. Tijdens Goede Vrijdag, zal het versierde doodsbed van Christus dit jaar niet door de straten van de parochie worden gedragen.

Pasen 2021 zelf zal er anders uit zien dan Pasen 2020. Waar we vorig jaar nog allemaal met een kaars op ons balkon stonden om middernacht om elkaar een zalig paasfeest te wensen (het Paasfeest werd toen in de kerk iets meer dan een maand later gevierd), zal Pasen 2021 niet om middernacht worden gevierd, maar om 9 uur ’s avonds. En dit keer buiten aan de Kerk, dus niet thuis. Dat heeft de Griekse premier met de aartbisschop van Athene (en heel Griekenland) afgesproken.

Dat vergt een aanpassing van de logistiek natuurlijk. Om te beginnen: het ontsteken van de paasvlam in het heilig graf van Christus in Jerusalem. Dat komt zogezegd van de Allerhoogste, maar zal die op tijd zijn? De reden voor het verplaatsen van de viering van de Verrijzenis is tamelijk profaan: we zitten nog steeds in lockdown (sinds 7 november) en er is nog steeds een avondklok van kracht. Nu mogen we tijdens de Goede Week wel een uurtje langer buiten blijven: tot 10 uur ’s avonds. Op die manier zal de politie niet tussenbeide hoeven te komen (de politie komt uiteraard nooit tussenbeide als de kerk er mee gemoeid is) en kan iedereen nog voor de avondklok thuis zijn. Hoeveel mensen dicht op elkaar zullen staan aan de kerk, is niet duidelijk, maar het lijkt me moeilijk om de afstand van anderhalve meter te bewaren en de paasvlam door te geven. In ieder geval heeft de regering de raad gegeven om 2 mondkapjes te dragen tijdens de paasviering.

Uitzonderlijk mogen op paaszondag zelf 2 gezinnen onder hetzelfde dag samen komen. In totaal mogen 9 mensen samen zitten. Als je buiten in de tuin viert, mogen er zelfs 12 mensen samen zitten!

Nochtans had Kyriakos Mitsotakis tijdens een televisietoespraak midden maart gezegd dat we nog even moesten doorbijten, en dat we ons nog even moesten houden aan de strenge maatregelen om een normaal Pasen te vieren. De verwachtingen waren gezet, maar het zal dit jaar dus weer niet lukken. Velen hadden al plannen gemaakt om in het dorp te gaan vieren, want het officiële discours was dat het beter gaat en dat de tweede golf over zijn hoogtepunt heen is. De grafieken hieronder (van 27 april 2021) lijken dat inderdaad ook aan te geven.

Aantal besmettingen
Aantal doden
Aantal patiënten met ventilatoren

Maar dat betekent nog niet dat het goed gaat, natuurlijk. Het aantal besmettingen blijft hoog liggen, het aantal mensen aan ventilatoren is ook erg hoog en het aantal doden is nog altijd onrustwekkend hoog. In een aankondiging een week geleden zei premier Mitsotakis dat de situatie zich stabiliseert en dat hij daarom een plan heeft om stilaan alle beperkingen op te heffen.

Maar nog niet met Pasen dus. Heel wat Grieken probeerden toch nog aan het begin van deze Goede Week de stad te ontsnappen en naar hun dorpen te rijden, maar de autoriteiten waren daarop voorzien: er stond een grote politiemacht aan de tolpoorten buiten Athene om te controleren of mensen wel een goede reden hadden om naar hun dorpen te rijden. Mensen die geen goede reden hadden, werden stante pede teruggestuurd. Overigens: met de ferry kun je ook niet naar een eiland.

Wat wel kan, is naar Dubai reizen om daar Pasen te gaan vieren. Met Kerst deden heel wat Grieken (onder wie Stefanos Tsitsipas) dat al, en verwacht wordt dat ze dit met Pasen opnieuw gaan doen. Bij hun terugkomst hoeven ze toch niet langer in quarantaine. En ik las in de krant dat er een toenemend aantal helikopters en boten zouden zijn verhuurd om naar Santorini en Mykonos te varen. Dat mag dus nog even niet.

Maar Griekenland gaat desondanks toch wel stilaan verder open. Op paasmaandag 3 mei gaat de horeca open en mogen we opeens allemaal aan tafeltjes buiten gaan zitten. Oh ja, en we mogen dan tot 11 uur ’s avonds buiten blijven! En we mogen zelfs naar een andere gemeente (binnen dezelfde prefectuur) reizen.

We zullen nog wel steeds een SMS moeten sturen om de deur uit te mogen volgens de vice-minister van Openbare Orde. Maar de minister van Economische Ontwikkeling en Investeringen had een paar dagen geleden nog gezegd dat een SMS niet nodig is wanneer we een taverna of restaurant gaan bezoeken. De duidelijkheid van communicatie gaat er niet op vooruit. De code voor restaurant en bar is in ieder geval 6 (het cijfer dat we sturen wanneer we gaan wandelen of aan sport gaan doen). Oh ja, en er mag geen muziek worden gespeeld.

Ik ben eens benieuwd wat er gaat gebeuren als de klanten niet vertrekken voor 11 uur. In ieder geval zal er geen boete worden uitgeschreven tot middernacht, als mensen terugkomen van een restaurantbezoek, aldus de bevoegde minister. Oh ja, en de uitbaters en het personeel moeten een self-test afnemen, maar ze moeten de kit zelf wel betalen.

De beslissing lijkt niet meteen te zijn genomen op basis van cijfers. We nog altijd een heel stuk boven de cijfers van begin november toen de beslissing werd genomen om de horeca te sluiten. De redenering die we horen, is dat corona niet houdt van warm weer, en de zomer is in aantocht. Of dat echt het geval is, heb ik nog nergens bewezen gezien, maar het is natuurlijk wel zo dat de kans op besmetting in de buitenlucht kleiner is. De reden voor het openen moet misschien elders worden gezocht: de Griekse overheid heeft subsidies verdeeld voor mensen in de horeca die werkloos werden door de sluitingen. Maar het potje waar dat geld uit kwam, is leeg.

Op 10 mei zal de regering de lagere klassen van de middelbare scholen (de gymnasia) en de lager scholen opnieuw openen. Dit keer zijn er geen speciale veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Een jaar geleden mochten er maar de helft van de leerlingen per klas aanwezig zijn. Dit jaar, met veel meer besmettingen, is dat niet het geval. Het mondkapje dat de regering heeft geleverd, was een mislukking. Een nieuw mondkapje is er niet gekomen. Verder worden er geen andere veiligheidsmaatregelen genomen (lang niet alle leerkrachten zijn gevaccineerd, en leerlingen al helemaal niet), behalve dat iedereen 2 self-tests per week moet afnemen. Leerkrachten die dat niet doen, verliezen een deel van hun loon. Leerlingen mogen de klas niet in. Dat heeft de voorbije weken al geleid tot wrijvingen tussen directie en ouders die hun kinderen zulk een test niet wilden laten doen. Of er genoeg self-test kits beschikbaar zullen zijn, zal nog moeten blijken nadat het Griekse bedrijf dat de aanbesteding toegewezen heeft gekregen, failliet is gegaan. Nadien heeft de overheid 18 miljoen kits besteld bij het Chinese bedrijf Joysbio (aan 1,35 euro per kit – goedkoper dan de concurrentie, maar naar verluidt minder betrouwbaar). Voorlopig zijn er 7 miljoen kits aangekomen in Griekenland.

En vanaf 15 mei is het feest: het land gaat dan open voor het toerisme. Waarom deze dag? Dat is ook niet beslist op basis van cijfers. Het is de onzichtbare hand van de markt die het land open stelt voor toerisme. Als er dit jaar geen inkomsten komen van toerisme, dan kan het licht uit in Griekenland.

Iedereen die naar Griekenland komt, zal dan wel een negatief PCR-testresultaat moeten voorleggen of een bewijs leveren dat hij gevaccineerd is, minimum 14 dagen voor afreizen. Hier maakt Griekenland geen onderscheid in de vaccins. Dus ook mensen die met Sputnik V of een Chinees vaccin zijn gevaccineerd, mogen het land binnen. Reizigers van de volgende landen hoeven niet langer in quarantine (dit geldt vandaag op 28 april, maar kan nog veranderen): EU-lidstaten, landen in de Schengen-zone, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Servië, Israël, Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda, Rusland en Singapore. Voorlopig moet iedereen nog een PLF op zak hebben. Of dat vanaf 15 mei nog het geval zal zijn, is niet meteen duidelijk, maar de minister van toerisme heeft in ieder geval al aangegeven dat toeristen vrij door het hele land mogen reizen.

Vanaf 15 mei mogen de inwoners van Griekenland zelf ook naar andere prefecturen reizen.

Ondertussen is het vooral hopen dat het aantal besmettingen en vooral het aantal patiënten aan ventilatoren en het aantal doden niet langer zullen stijgen.

8 thoughts on “De hand die Griekenland opent

  1. Bewijs van vaccinatie… ? Wie kan zoiets verstrekken ? We hebben een kaartje met de datums van onze vaccinatie, we hebben een verklaring van onze dokter (in het Engels) waar dat nogmaals bevestigd wordt. Maar een écht bewijs ? Een vaccinatiepaspoort ? Dat bestaat niet eens.

  2. Nee, maar als je dat kaartje hebt, zal dat zeker als bewijs van vaccinatie worden geaccepteerd.

  3. als er dan toch nog niet mag gereisd worden naar de dorpen, dan vraag ik me toch af hoe het komt dat er opeens overvolle boten op Tinos aanmeren en zeker niet alleen met buitenlandse toeristen maar vooral heel veel Atheners die hier een huis hebben.
    Het lijkt wel al hoogseizoen hier. Ik houd mijn hart dan ook vast voor Paaszondag. Want ik vrees dat ze hier geen rekening gaan houden in de kerk met de maatregelen. Ze doen het sowieso al niet, laat staan op zo’n dag.

  4. Daar vreesde ik al voor Luk. Ik zie ook mensen op de ferries stappen hier in Piraeus, weliswaar allemaal met mondkapjes, maar ik vraag me af of ze de toelatingen hebben. Ik neem aan dat ze niet allemaal in de taverna’s op de eilanden zullen gaan opdienen vanaf 3 mei.

  5. Iedereen mag altijd naar zijn thuis adres reizen. Zo is ook mijn dochter die in Athene studeert, op de Ferry richting Kreta gestapt om thuis Pasen te komen vieren, en met haar een heleboel andere studenten. Heel veel Grieken houden hun thuis adres (domicilie) in hun geboortedorp. Zo kunnen ze daar ook stemmen bij de lokale verkiezingen, en nu met de covid maatregelen hebben zij dus het recht om naar hun dorp te reizen. Velen werken en wonen in Athene maar hebben hun domicilie op het platteland of op de eilanden.

  6. “… of een bewijs leveren dat hij gevaccineerd is, minimum 14 dagen voor afreizen….”
    14 dagen voor afreizen vanaf de eerste vaccinatiespuit of de tweede?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *