Op het moment dat ik dit schrijf, wordt er melding gemaakt van 46.000 doden na de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het is haast niet te bevatten.

Wanneer dergelijke aardbevingen gebeuren, dan brengt dat hier in Griekenland ook herinneringen naar boven. In 1981 werd bijna de ganse stad Kalamata plat gelegd door een zware aardbeving. Op de radio hoorde ik een interview met een vrouw die destijds als jong meisje 72 onder het puin had gelegen voor ze werd gered. Dat vergeet je van je hele leven niet. Als uitsmijter in het interview zei ze dat ze pas vorige maand de laatste aflossing van de lening had betaald die ze voor haar huis – dat ze dus kwijt was door de aardbeving – had afgesloten.

En toevallig botste ik afgelopen week ook op een artikel op de site van de openbare omroep ERT over de nasleep van aardbeving in Arkolochori, een dorp ten zuiden van Iraklio, op Kreta. Het dorp is zo goed als volledig verlaten, hoewel een aantal mensen van de overheid geld hadden gekregen om de schade aan hun woningen te herstellen. Dat proces verloopt moeizaam. Er is 66 miljoen euro opzij gezet voor de herstellingen, maar tot nu toe zijn slechts 5 dossiers goedgekeurd, volgens de voorzitter van de vereniging van de aardbevingsslachtoffers, Elpida.

Het geld is op de rekeningen van de slachtoffers gestort, maar de overgrote meerderheid heeft er dus nog geen gebruik van kunnen maken omdat de dossiers nog lopende zijn. Ondertussen bleek wel dat de bankrekeningen van een aantal slachtoffers waren geblokkeerd, hoewel de banken niet aan die fondsen mochten komen. Maar Griekse banken doen wel meer zaken die niet echt wettelijk zijn.

De vereniging Elpida zal nu proberen de banken op andere gedachten te brengen. Ik ben benieuwd of dat zal lukken.

Ondertussen blijkt dat twee jaar na de aardbeving nog steeds 700 tot 800 mensen in de wooncontainers wonen, terwijl ongeveer 3.500 bewoners het gebied hebben verlaten en zijn verhuisd naar Chersonissos, en Heraklion.

3 thoughts on “De trauma’s die met aardbevingen gepaard gaan

  1. De mensen zijn niet éénmalig slachtoffer, maar jarenlang en soms dus levenslang. Mooie woorden worden zelden gevolgd door vlotte afhandeling..

  2. Inderdaad Bruno het is echt schrijnend en wraakroepend die toestand hier op Kreta in Arkolochori,. Ik volg dat met de nodige aan dacht en ben ook niet te beroerd om in pen virtuele te kruipen om mijn gedacht over die gang van zaken te ventileren als er weer zo een flut bericht van één of andere politieker onder mijn ogen komt op Facebook. Ook op de oproep voor voor steun aan de aardbevingsslachtoffers door Griekse afdelingen ,van welke organisatie dan ook , reageer ik met een korte samenvatting van de toestand hier bij ons op Kreta. Je weet dat er aan mijn geen diplomaat is verloren gaan en dus kan mijn reactie als respectloos worden beschouwd tegen over al die slachtoffers en niet ter zake doende. Swat , ook mijn Grieks is niet foutloos maar af en toe een knuppel in een hoenderhok( of kiekeskot als ik reageer op de berichten van de EU praatbarak ) werpen moet kunnen. Hier volgt mijn tekst , zoals je weet klinkt het niet den botst het. De groeten vanop Kreta , Jef Dockx
    .Αρκαλοχώρι: Όμηροι της γραφειοκρατίας οι σεισμοπαθείς – Σοκάρουν τα στοιχεία για τις εγκρίσεις
    Σχεδόν ενάμισι χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, σοκάρουν τα στοιχεία για τις εγκρίσεις σε ότι αφορά τις κατεστραμμένες περιουσίες των σεισμόπληκτων, καθώς αυτές είναι μόλις πέντε και τα ποσά που βεβαιώνονται σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που διασφαλίζουν είτε την ανακατασκευή είτε την εκ νέου δημιουργία των κατοικιών
    Ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό μόλις 5 φάκελοι έχουν λάβει έγκριση
    Όμηροι της γραφειοκρατίας οι σεισμοπαθείς
    Πάνω από 8 χιλιάδες οι φάκελοι σεισμόπληκτων που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί
    Ρυθμοί… χελώνας και χρήματα που δεν επαρκούν για να ξαναχτιστούν όσα ο εγκέλαδος κατέστρεψε
    Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους σεισμοπαθείς

  3. Neen, het is inderdaad haast niet te bevatten allemaal… het weegt op het gemoed en ik ben niet eens, op generlei manier, een slachtoffer of betrokkene…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *