Tsikoudia

Tsikoudia stoken

Tsikoudia stoken

Een Kretenzer zonder zijn tsikoudia, is als een Belg zonder zijn pintje. Tsikoudia of raki is de sterke drank die wordt gestookt van de overschot van de druivenoogst. Wie ooit in Kreta op vakantie is geweest, en zich tussen de plaatselijke bevolking heeft gemengd, zal zich die sterke goedje zeker wel herinneren. Er gaat namelijk geen dag voorbij, of je krijgt een “karafaki” voorgeschoteld.

Tsikoudia wordt normaal gezien in deze tijd van het jaar gebrouwen. Als je nu naar Kreta op vakantie gaat, word je dronken van de geur van de vele “kazania” (zie foto). Gelukkig voor ons, die in Piraeus wonen, hoeven we niet naar Kreta te trekken om dit feest (want het brouwen van de tsikoudia is een groot feest voor de Kretenzers). Er zijn genoeg Kretenzers in Piraeus en de omringende gemeenten (ze wonen bijna allemaal aan het water), die zich hebben verenigd en die hun tradities zo blijven volgen. Zo is er de Vereniging van Kretenzers in Elefsina, aan de westkust van Attica. Die vieren nu hun Feest van de Tsikoudia, voor het 25ste jaar. Het feest begon gisteren, en als Kreta-liefhebber kon ik dat niet voorbij laten gaan. Mede omdat gisteren alweer Michalis Tzouganakis het feest opluisterde. De raki vloeide rijkelijk en Tzouganakis had zijn programma ietsje aangepast; hij zong meer mantinades dan tijdens zijn vorige doortocht in Piraeus en Nikaia, maar eens te meer wist hij de menigte uit de stoel te krijgen en te laten dansen. Ik blijf er bij: hij is van het beste wat de Griekse muziek te bieden heeft.

Vandaag staat er een traditionele Kretenzische “glenti” op het programma, en morgen is er een heuse kazani, waar bezoekers het eerste afstooksel kunnen drinken (u mag er van op aan dat het spul best stevig is). Dit weekend vindt u me dus in Elefsina!

29 thoughts on “Tsikoudia

  1. ja Bruno, ik heb donderdagavond in Eleusina moeten opgeven om te pethera niet te overbelasten, maar had ik geweten dat het een raki-feest was, dan zat ik er waarschijnlijk nog…!

  2. @Tzeni: ooit op Kreta geweest? Ik ondertussen al 15 keer en het blijft het mooiste deel van Griekenland (dat ik tot nu toe heb gezien).
    @Hans, je hebt nog 3 dagen tijd 😉 Maar dan wel zonder Tzouganakis, natuurlijk.

  3. @Bruno, je maakt me gek met je “vakantie-feel” boodschap over Tsikoudia/Kreta. Geniet er maar van in Elefsina dit weekend. Hier is de indian summer echt voorbij en het is gedaan nu met aperitieven en eten op ons grieks terras met griekse cd’s van deze zomer.
    We weten nu al dat we volgende zomer ook nog een keer naar Kreta gaan. Je hebt gelijk : Kreta heeft het al, wij zijn daar 25 jaar geleden begonnen met onze odyssee en hopen daar ook te eindigen. Yamas!

  4. Tsja @Mario, het kan niet altijd politiek zijn, he! 😉
    Hier blijft de zomer maar duren: morgen verwachten we 30 graden, dus ik ga voor de laatste keer dit jaar zwemmen, denk ik.
    Wij hebben besloten om Kreta eventjes te laten voor wat het is, want anders komen we er nooit toe om de rest van Griekenland te ontdekken. Maar we kunnen natuurlijk altijd Kreta tot bij ons laten komen, he.
    Overigens: er zijn een aantal Kretenzische “kentra” in Athene, die we ook regelmatig bezoeken, om de sfeer van het “megalonissi” op te snuiven.

  5. of Tzeni ooit op Kreta geweest is?? hele zomer heb tzeni op Mallia nederlanders en engelsen bedient. ke irakleio ke agio Nikola.
    ksero ti sou leo.
    er is maar een top product van Kreta ,ok 2 ,Elefterios Venizelos en Mimis Androulakis. of moet ik Mitsotakis te bij doen??
    ps. ok Kreta was mooi moet ,toe geven.ik had een mooi zomer daar.

  6. Re sy, ta rixneis panta stin politiki! 😉
    Arme @Tzeni, Britten en Nederlanders bedienen in Mallia lijkt me nu niet de ideale manier om een zomer door te brengen.

  7. het kan niet anders. heb je gezien wat voor een % heeft pasok gekregen in Herakleio? ik bracht de zomer niet door,ik moest werken ,en had genoeg van Athene.
    eerlijk is eerlijk ,iedere ochtend als ik de raam open deed had ik een mooi panorama van de bay van Mallia. ik woonde op de berg tegenover..
    Esy ti exeis me tin Kriti. esy exeis paei pote Drama Kavala na deis ti tha pei oraio.
    Katexeis??(katalabes in het Kretaans)

  8. Nai kopeli mou! Alla einai kai wraio kai epa eee!

  9. dus 3 top producten en nog veel meer denk ik 🙂

  10. over Xilouris kunnen wij zeker ens worden. ik heb respect voor deze man ,ik mis hem terwijl ik heb hem nooit gezien. als klein kind zijn stem liet een stempel,zelfs als ik toch niet begreep waar hij het over had, ik dacht dit is boven natuurlijk goed..
    Mpikan stin poli oi oxtroi>>>>en zeker de volgende welke nog toepaselijk is op griekenland.
    http://www.youtube.com/watch?v=slWRbC8txK0

  11. en omdat gek ben op de griekse taal en haar dialekten ,als je van de taal houdt ,moet ja dat leeren vertelen.
    http://www.youtube.com/watch?v=u6GtOTP7IXA
    ps. weet je dat veel Kretanen hebben gevochten voor de vrijheid van Makedonia? die van onze ,niet Fyrom he!

  12. Από την Κρήτη εφώτισεν ,
    η αναμμένη δάδα ,
    σε όλο τον κόσμο
    κι έγινε αθάνατη η Ελλάδα

  13. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  14. προσεξτε μη σας παρει κανα τσουναμι!!και σβεισει η δαδα δηλαδη. οχι για μενα!! για την καυμενη την μανα μου,την Ελλαδα.
    Α!! εμεις πινουμε τσιπουρα. αγνα πραγματα. Μακεδονικα σαν τον χαλβα.

  15. Inderdaad erg goeie tip, @Tzeni. Ik wist niet dat Nino Carotone weer eens langs kwam.
    En Half Note in Pagkrati heeft altijd wel een interessant programma.

  16. nino is een goede vriend en fan van Babis Tsertos. als ze een keer samen gaan optreden vlieg ik zeker daarvoor heen.

  17. Νίκος Ξυλούρης is wat mij betreft de max….!

  18. Nochtans geen rembetiko, he @Bobtje! 😉

  19. Ik wist niet dat Kretenzers zelfs op het Griekse vasteland naar hartelust tsikoudhia mogen stoken. Geen alkoholtaks?
    @Bobtje, Xilouris blijft natuurlijk buiten kijf, maar wat z’n broer Psarantonis doet is ook niet te versmaden, en de weergaloze vernieuwing van M. Tzouganakis vind ik gewoon aanstekelijk, ook al schimpen de traditionelen over zijn onorthodhoxe koppeschudden (en haar). O ja, ze trekken ook heel grote ogen (en oren) bij z’n muziek, maar de enige negatieve opmerkingen daarover zijn dat het niet als voor 300 jaar klinkt. 300 Jaar geleden klonk ik ook anders 😉

  20. Ik weet niet hoe de Kretenzers het aan boord leggen, @Flupke, maar ik ben maar al te blij dat ze mogen stoken. Misschien mag het alleen maar op dit soort evenementen? Natuurlijk is het zo dat de tsikoudia die je hier in de Kretenzische winkels koopt, officieel ingevoerd is vanuit Kreta.

    En wat Tzouganakis betreft: in zovele eeuwen van kunst is er nooit vooruitgang gekomen omdat mensen zich strikt aan de traditie hielden. Tzouganakis breekt de Kretenzische traditie open voor een Europees publiek. En is het dan niet mooi meegenomen dat dit publiek daarbij ook nog eens een typische Mantinada leert kennen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *