Er gebeuren de laatste maanden zo veel dingen in Griekenland, dat het nauwelijks nog bij te houden is. Dat maakt het ook moeilijk om bij stil te staan bij een bepaald thema, want een ander dient zich meteen weer aan. Maar de dood van Antonis Karyotis heeft me erg geraakt en ik wil er een stuk aan wijden.

Afgelopen dinsdagavond hoorde ik op de radio dat een man was verdronken in de haven van Piraeus nadat hij van de loopplank van de ferry was gevallen. Sommige persberichten maakten gewag van een man die nog aan boord wilde springen terwijl de laadklep al de hoogte in ging.

Die meldingen diende te worden bijgesteld en de video die afgelopen woensdag in de openbaarheid werd gebracht, toont precies waarom:

We zien een man die al aan boord was van de ferry Blue Horizon, maar tijdens het laden nog wat rondloopt op de kade. Wanneer de touwen zijn los gegooid, rent hij en probeert hij nog aan boord te komen, maar hij wordt door de bemanning hardhandig verhinderd. Niet 1 keer, maar tot 4 keer toe. Met de laadklep naar beneden zien we de ferry vertrekken, terwijl de man van de plank valt en in zee terecht komt, in het kolkende water net achter de propellers van het schip.

Het bemanningslid dat hem van de laadklep heeft geduwd, lijkt met zijn hand naar de mond te grijpen, maar geen enkel bemanningslid grijpt in of lijkt te roepen dat er een man overboord is. Niemand lijkt ook maar de minste moeite te doen om een reddingsboei te zoeken en in het water te gooien. De boot vaart doodgemoedereerd weg terwijl de laadklep wordt opgehaald terwijl het schip al aan het varen is. Dat laatste is niet volgens de regels, maar u zult het vast met me eens zijn (indien u ooit al een ferry heeft genomen in Griekenland) dat niet één ferryboot zich aan die regel houdt. Opvallend is dat er bij de afvaart niet 1 iemand van de havenpolitie of kustwacht in de buurt van het schip staat. Ook dat is de regel.

Afgelopen woensdag, de dag dat Volos en de Pilionstreek zwaar worden geraakt door noodweer, houdt het voorval de Grieken in de greep. In een nieuwe video die opduikt van een passagier aan boord van het schip naast de Blue Horizon, horen we een vrouw duidelijk roepen “σώστε τον!” (red hem!), maar de Blue Horizon zet doodgemoedereerd zijn koers verder naar Kreta. Ook merkwaardig: op het eind van de video hieronder hoor je iemand roepen: “Hey, geen video! Ga naar binnen!”. Als er iets wordt gefilmd dat niet hoort.

Terwijl de Blue Horizon met vertraging de haven van Piraeus uit vaart, zou door de luidsprekers de volgende boodschap hebben geklonken (we moeten ons hiervoor baseren op getuigenissen): “We informeren de passagiers dat de vertraging in de afvaart van het schip te wijten is aan een incident dat plaatsvond in de haven van Piraeus. Het schip is niet verantwoordelijk voor het incident. Wij danken u voor uw begrip.”

42 minuten later, de Blue Horizon bevindt zich dan al ter hoogte van Aegina, beveelt de openbare aanklager de kapitein om rechtsomkeer te maken. Bij aankomst in Piraeus worden de kapitein en 3 bemanningsleden (vermoedelijk diegenen die op de laadklep stonden) in de boeien geslagen.

Op woensdag publiceert de eigenaar de de ferry, Attica Group, een verkaring waarin hij zegt geschokt te zijn door het voorval en aangeeft mee te werken met de autoriteiten.

Misschien toch even meegeven dat Attica Group ook eigenaar is van de ferryboten die de verbinding verzorgen tussen Griekenland en Italië. Volgens een rapport van onder meer Lighthouse Reports blijkt dat op die schepen geheime ruimtes zijn waar vluchtelingen en asielzoekers illegaal vanuit Italië terug naar Griekenland worden verscheept. Voor het geval het bedrijf mocht gaan schermen met de waarden die het wil uitdragen: hier is het rapport.

Op woensdag wordt de identiteit van het slachtoffer bekend. Het gaat om Antonis Karyotis, uit Agios Nikolaos. Een zoon uit een gezin van negen kinderen, die op Kreta een beetje geld verdient door klusjes voor iedereen uit te voeren op zijn fiets. Hij zou zijn moeder een paar jaar geleden verloren hebben, en zou het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen omdat hij een lichte handicap zou hebben. Wat die precies zou zijn, weten we niet, maar eigenlijk doet het er ook niet toe.

De pers en de publieke opinie is duidelijk op woensdag: dit is gewoon moord. En uiteraard moeten in de vele TV-panels de nodige bevoegde en onbevoegde personen hun mening komen delen. Een van de bevoegde personen is minister van Scheepvaart Miltiadis Varvitsiotis, lid van een politieke dynastie (waarvan Griekenland er meerdere heeft) die al 100 jaar lang leden in diverse Griekse regeringen heeft gehad. Via de telefoon drukt hij zijn spijt over het voorval op een wel heel bijzondere manier uit: “Ik denk dat er vandaag mensen zijn die rouwen om het slachtoffer en mensen die rouwen om degenen die hun werk gingen doen, om een salaris, een leefbaar loon naar huis te brengen en die vandaag van moord worden beschuldigd”.

Dader en slachtoffer op deze manier gelijk stellen: deze regering lijkt er een sport van te maken (denk aan Mitsotakis die de oorzaak voor de brand in Evros bijna zeker in de schoenen schoof van de vluchtelingen). Er werd wat heen en weer geroepen, maar in Griekenland stapt een minister heus niet op voor zulk een akkefietje. Premier Mitsotakis was onvindbaar terwijl de storm het land geselde, dus buiten wat verontwaardiging, bleef de uitspraak voor Varvitsiotis zonder gevolg. Varvitsiotis verontschuldigde zich wel voor zijn uitspraak door te zeggen dat sommigen het opzettelijk verkeerd verstonden. Om dan te zeggen dat hij het bevel had gegeven om een onderzoek te voeren naar het voorval. Wat een doortastend optreden! En het hoofd van de havenpolitie werd door Varvitsiotis geschorst omdat er niemand van de havenpolitie bij de Blue Horizon stond tijdens de afvaart.

Wat is er ondertussen met die Blue Horizon gebeurd? Die is, nadat de kapitein en de 4 bemanningsleden werden gearresteerd, naar Iraklio gevaren, waar een ontvangstcomité stond van mensen die protesteerden. “Moordenaars”, zo klonk het vanop de kaaien.

Attica Group besloot om het schip van de route Piraeus – Iraklio te halen, maar op elke bestemming waar de Blue Horizon aankwam, klonk afgelopen week hetzelfde protest. Als gevolg zal het schip niet meer in Griekse wateren varen (althans niet langer onder deze naam).

Ondertussen op MEGA TV moest journalist Nikos Evangelatos (de man heeft een paar jaar geleden een Griekse prijs voor journalistiek gekregen) zijn dagelijkse virtuele show opvoeren, waarin hij midden in een representatie van het voorval staat (in het verleden stond hij zo al naast het graf van Konstantinos Glücksburg). Dit gaat door voor een nieuwsuitzending…

Wat er nu verder gaat gebeuren, valt nog af te wachten: maandag zullen de 4 beschuldigden hun verklaringen voor de rechter afleggen. Ze worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade.

One thought on “De ferry van de verkilling en onverschilligheid

  1. Het is gewoon moord maar of de daders en de kapitein gestraft zullen worden ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *