Ik heb uit verschillende hoeken gehoord dat mensen hulp willen bieden aan de slachtoffers van de overstromingen. Er zijn wellicht heel wat privé initiatieven die vooral op sociale media worden gedeeld, maar ik hou het bij grotere organisaties zonder politiek karakter. Want we zien nu al dat ONNED, de jongerenafdeling van de regerende partij Nea Dimokratia, voedsel, water en dekens aan het inzamelen is en beelden deelt van de “buit” onder een foto van de Grote Leider Kryiakos Mitsotakis. Alles, maar dan ook alles is PR voor deze regering.

Daarom dus de echte intiatieven die wel goed besteed zijn. We moeten er rekening mee houden dat mensen niet alleen hun hele hebben en houden zijn kwijtgespeeld, maar dat er ook grote kans is op uitbraak van verschillende ziektes als mensen niet gauw toegang hebben tot vers water. Voor de goede orde: ik heb het nu over de overstromingen in de vlakte van Thessalia, en niet over Volos of Pilion.

Er is ten eerste de actie van het Griekse Rode Kruis waar voedsel en water wordt ingezameld, maar ook geld. Dat kan worden overgemaakt op de volgende rekening:

EUROBANK met als begunstigde Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross

IBAN: GR2602602400000300201205013

ALs melding dient u het Griekse woord «Πλημμύρες» te gebruiken. Ik ben op dit moment niet op de hoogte van een Engelstalig initiatief.


Dokters van de Wereld / Médecins du Monde hebben eveneens een bankrekening geopend. U vindt alle informatie op hun pagina hier: https://mdmgreece.gr/en/mdm-greece-side-flood-victims-can-help/

Hier is wel Engelstalige informatie voorhanden.


Indien u er vertrouwen in heeft: de overheid heeft ook een fonds open gesteld. Stortingen kunt u doen op volgend IBAN: GR9501000230000002341227461

Meer informatie, weliswaar enkel in het Grieks, kunt op de website van de overheid vinden.


Humanity Greece zamelt ook goederen en geld in voor de slachtoffers van de overstromingen. Wie wil helpen, kan dat op de volgende manier doen:

Bank: Eurobank

IBAN: GR9802600460000370201071357
Swift Code: EFGBGRAA

Rekeninghouder: HUMANITY GREECE

Met de volgende melding (in het Grieks): “ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ” . In het Engels zou je kunnen zeggen: Thessalia – Support for flood victims.

Meer info op de site van Humanity Greece.


O Allos Anthropos kent u misschien al van mijn boek. Kostas Polychronopoulos kookt al jaren voor alle hulpbehoevenden in Griekenland. Armen, daklozen, vluchtelingen … hij maakt geen enkel onderscheid en geeft iedereen voedsel. Ooit kreeg hij een prijs aangeboden van de Europese Commissie die hij weigerde omdat hij vond dat de Commissie mee verantwoordelijk was voor het feit dat hij mensen diende eten te geven in de straten. Wat mij betreft, een man met het hart op de juiste plaats.

Polychronopoulos ging vorige week koken op de straten van Volos waar mensen op het moment van dit schrijven al 12 dagen zonder stromend water zitten. Polychronopoulos werd lastig gevallen door de autoriteiten op bevel van burgemeester (en voltijds clown met een heel dubieus palmares) Achilleas Beos.

Hij kookt echter nog steeds voor de slachtoffers van de overstromingen. Wilt u O Allos Anthropos helpen, dan kan dit op de volgende rekening:

Bank: Alpha bank

IBAN: GR2601401610161002114001818

Rekeninghouder Pavlos Tsitzis

U kunt O Allos Anthropos ook via Paypal steunen. Alle info ook hier weer, is terug te vinden op de site.


Mocht ik nog verdere informatie vinden, zal ik die hier toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *