Kaas

Ik ben dol op kaas (zowel het product als het boek van Willem Elsschot) en vooral de Zwitserse kazen kunnen op mijn goedkeuring rekenen (Appenzell!).  Kaasliefhebbers komen goed aan hun trekken in Belgie, Nederland, Frankrijk of Zwitserland, maar hoe zit het in Griekenland?

Griekenland is bekend voor 1 kaas: de feta (ik heb er vroeger ooit al eens over geschreven).  Best wel lekker, maar het is nu niet echt mijn favoriete kaas. Er zijn nog wel heel wat andere kazen die op de Griekse tafel verschijnen en de meeste daarvan zijn witte kazen. In de taverna’s is de keuze redelijk beperkt: feta, mizithra, en misschien een kefalotyri of kaseri die gebakken wordt en als “saganaki” wordt opgediend.

Nochtans heeft Griekenland een behoorlijk uitgebreid kaasassortiment.  Zo is de heerlijke graviëra (vooral de variant van Naxos en Kreta is overheerlijk), of mijn favoriete formaëla uit Arachova. Wie denkt dat de meeste kazen hier wit zijn, heeft het mis. En wie denkt dat de Griekse kazen enkel van schapen- en geitenmelk worden gemaakt, zit er ook al naast. Er zijn heel wat kazen die van koeiemelk worden gemaakt (voornamelijk in Noord-Griekenland dan). Nu is het wel zo dat je hier in de hitte van de zomer geen zware gele kazen kunt verdragen. In de zomermaanden hou je het best op witte, lichtere kazen.

Afgelopen weekend was er een melkproducten- en kazenbeurs in Piraeus, en als kaasliefhebber ben ik eens een kijkje gaan nemen (zouden er Deense kaasspionnen zijn langsgekomen?). Er waren heel wat locale producten die je nooit in een supermarkt zult vinden en het was dus een uitgelezen kans om eens te proeven. Niet eenvoudig want kaas valt bijzonder zwaar op de maag. Ik onthoud in ieder geval een lekker locale kaas uit Mytilini (heb de naam helaas niet onthouden), de “wijnkaas” uit Rhodos,  de mastelo uit Chios en nog zo veel meer.

21 thoughts on “Kaas

  1. “Ik onthoud in ieder geval een lekker locale kaas uit Mytilini (heb de naam helaas niet onthouden)” 😉

  2. Haha, ik zie het nu ook pas hoe gek dat klinkt! 😉
    Maar goed, het was een ladotyri, maar of die nu ook een echte naam heeft, weet ik niet meer.

  3. ζινοτύρι Mykonos,Λαδοτύρι Andros en de Τουλουμοτύρι Lesbos zijn kaassoorten die ik graag eet maar de allerlekkerste is voor mij (ik hoop dat ik het goed schrijf….) de σουλούν ποντιακό . Ik heb echt wat gemist daar in Piraeus!:- De kaaswinkels op Evripidoustraat, centrum Athene hebben ook een aardige collectie kazen….

  4. op het gevaar als verrader te worden bestempeld (voor de duidelijkheid maar zeggen dat ik de Griekse kazen ten zeerste kan smaken, bv druipende feta met een bordje fakes), weet er iemand waar je in Athene, bij voorkeur zuid-Athene of Marousi, goede Franse kazen kan kopen (en ik bedoel niet de Chaumes uit de Carrefour)- en notenbrood?

  5. @Hans, heb je de grote Vasilopoulos aan de oude luchthaven al eens geprobeerd? Vooral rond de kerstperiode vind je daar een ruim assortiment.

  6. @Hans Maison du Fromage, Kapsali 10 in Kolonaki en dan heb je ook nog Les Connaisseurs op de Habitos 23 in Kolonaki. Bon Gout Strofilou 72/H Trikoupi, N Erythrea . Succes!

  7. @Bruno, ja, dat is mijn ‘standaard-supermarkt, maar ik vertrouw de franse kazen niet zo goed want ze blijven daar toch wel lang liggen… daar staat overigens een Vlaamse bij de charcuterie

    @Sylvia, bedankt, zal eens proberen…

  8. Maison du Fromage ben ik ooit een keertje geweest. Veel Italiaanse kazen, meen ik me te herinneren. Best wel een aanrader.

  9. Het spijt me, maar Griekse kazen lust ik helemaal niet. Feta heb ik door de jaren heen “leren” eten, net als de olijven, die ik ook eerst niet lustte. Maar kom, “over smaken en kleuren valt niet te discussiëren”, dat wisten de Romeinen al. (“De gustibus et coloribus non disputandum est”) En het boek “Kaas” van Willem Elsschot is me heel bekend en doet me terugdenken aan mijn eindthesis in mijn leraarsopleiding: het volledige werk van Willem Elsschot kreeg ik als lectuur en bespreking op mijn brood!

  10. @Leo, ik ben wel eens benieuwd welke Griekse kazen je hebt geprobeerd. Het was mijn bedoeling om hier aan te tonen dat er hier meer kazen bestaan dan de feta en afgeleiden. Heb je ooit al graviëra gegeten?

  11. Bruno, bedoel je ladotiri (of kefalaki), de lokale kaas van Lesvos? Als je die 1 a 2 jaar in olijfolie bewaart, krijg je heerlijk oude kaas. Heb je ook de blauwe kaas uit Ios geproefd? Je boft maar dat je in Athene woont met zoveel keuze. Hier op het eiland (Lesvos) moeten we het grotendeels doen met lokale kazen, een beperkte keuze, maar de kazen zijn wel lekker.

  12. ik zie daglijks tonnen nederlandse kaas. nog gisteren 3 volle vrachtautos ,geladen richting Athene voor je pizzas ,in athene.
    Tzeni werkt in de kaasfabriek. van wat wij maken ,lekkerste vind ik de maasdam met zijn grote gaten.

  13. Ik ben ook niet verzot op Feta en kan geen onderscheid maken in kwaliteit maar Grieken zijn er van jongsaf mee grootgebracht. In GR horen kaas en brood op elke tafel en ik presenteer een schotel met verschillende soorten kazen want er zijn er inderdaad vele in GR. Ik lust hun gele best maar ook manouri en om m’n sausjes ‘body’ te geven.

  14. Kefalaki, dat was ‘m, @Julie! Die zat inderdaad in de olijfolie. Jongens, wat een heerlijke kaas.
    Blauwe kaas uit Ios heb ik helaas niet geproefd. Wel de rode wijnkaas uit Rhodos en ook die was overheerlijk.

    @Tzeni: pizza hoort met mozarella te worden gemaakt, niet met gouda, zoals de meesten dat hier in Griekenland doen. Maasdam ken ik niet, lijkt me weer een nieuwe variant? Leerdammer doet het hier de laatste tijd behoorlijk goed.

    En wat de feta betreft: de imiskliri (halfharde) van het vat is niet te versmaden, vind ik.

  15. je hebt gelijk maar wij moeten nog al wat kopen van de nederlanders ,dus hun kazen ook. en better echte nederlandse kaas dat namaak nederlandse mozarella. leerdam lijk op maasdam ,hebben wij ook gemaakt.
    ik vind de skliri feta better,vroeger vroeg de kaas man in de griekse super ,als je feta vroeg, Deneke i vareli. denekes was wat zachtere feta en vareli harder. ik dacht dat vareli was niet meer te koop. de vraag naar feta is zo groot dat de productie niet de tijd heeft om hardere feta te maken. probeer als je wil de gidotyri van Eipirus. ik vind het heerlijk.staat in blauwe bakjes met zijn almyra in de meeste supers.nu dat wij over zuivel hebben, kan je in de super in A

  16. sorry ,vervolg. kan je in de supers in LA, ariani of ksynogalo kopen??

  17. Ksinogalo van Ariani is inderdaad in de supermarkten te vinden, maar lang niet in alle.
    En op de agora van Piraeus verkoopt men halfzachte feta in vaten – heerlijk.
    Gidotyri van Epeiros kun je inderdaad in de supermarkten vinden – maar ik heb het slechts 1 keer gegeten.

  18. omdat ik was al van klein kind met harde feta opgegroeit ,vind ik het beste dat nog redelijk haar structuur houdt als je deze praakt in de olijf en ksydi van de choriatiki ,heb tot nu de gidotyri het dichtsbij lijkend. ik heb in Drama niet zo veel keuze aan feta ,maar de plaatselijk fabrieken ,Neogal en verder op Pangkeon maken goede feta maar de vraag is zo groot dat snelheid ten koste van de qualiteit gaat.
    feta met olijfolie en boukovo in een alufolie wikkelen en in de oven stoppen ,evt een plakje heerlijke tomaat mag te bij in.tha glifis ke ta daktila sou. tha troei i mana ke tou pediou de tha dini,toso nostimo tha eine.

  19. Een kaaswinkel met Franse en Italianse kazen mis ik hier in het noorden. Je vindt er wel eens af en toe eenje, maar aan schandalige prijzen. Ook de hammen uit Spanje/Italie/Duitsland mis ik. Onlangs nog naar een winkel met enkel Spaanse en Portugese producten geweest. Stond daar een heuse snijmachine, maar later bleek dat die enkel rond de kerst wordt gebruikt. Dan hebben ze een Jamon voor de feestdagen. helaas, de verkoopster maakte maar weinig reclame. Ze lust zelf die ham niet.
    Trouwens, soms vindt je ook wel eens wat in de LIDL.

  20. de lidl heef ,tenmiste hier in nl ook af en toe schaap kaas. de soort dat op kaseri en graviera oplijk. in klein stukjes verpakt. redelijk lekker ,doet veel aan de ouderwetse griekse kazen te denken.

  21. een beetje laat wellicht in deze rubriek, maar voor wie in Zuid-Athene woont: Lutecce in El. Benizelos 31 Glyfada heeft fantastische Griekse en buitenlandse producten (ook feta van de barelli).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *