Na zo vele jaren in dit land, slaagt Griekenland er nog steeds in om me te verbazen. Afgelopen week zagen we in het nieuws voorbij komen dat een gezin in Korinthe in een soort van hut woonde waar je enkel raakte via een 30 meter lang tunnel. Bleek dat het gezin een heleboel wapens had.

De eerste gedachte was: dit zijn mensen die off the grid zijn gaan wonen en zelf voor hun eten instaan? Maar blijkbaar was er meer aan de hand.

De vader van het gezin stond de pers te woord (vreemd dat zoiets kan nadat de wapens ontdekt waren door de autoriteiten), en beweerde dat het gezin paleo-christenen waren. Paleo-christenen grijpen terug naar de periode van de eerste christenen, bij de stichting van de stad Konstantinopel. Ze zweren de moderne samenleving af en willen terug naar de natuur. Het klonk bijna alsof ze een Griekse versie van de Amish waren.

Blijkt dat de kinderen van het gezin niet naar school gingen, en dat een van de dochters zwanger was van een tot op heden onbekende vader (sommigen beweren dat de vader zelf zijn dochter zou hebben bezwangerd).

Maar nu komt het. De man bleek al 3 jaar te werken bij de schoonmaakdienst van een gemeente een paar tientallen kilometer van zijn hut. Hij was al 3 jaar niet op zijn werk verschenen, maar had blijkbaar zijn werkgever er van overtuigd dat hij telewerk deed. Hoe je dat precies doet bij een schoonmaakdienst? En als paleo-christen die de moderne samenleving afzweert? Loon: 1.010 euro per maand – een loon waar velen alleen maar van kunnen dromen in Griekenland.

Voor sommigen kwam de man trouwens bekend voor. Bleek dat hij een verleden had bij Gouden Dageraad, en de rechterhand was van Ilias Panagiotaros, die momenteel in de cel zit. Compleet gek gemaakt door allerlei theorieën over identiteit en het echte Griek-zijn? Het doet me denken aan het circus dat jaren geleden op straat kwam om te protesteren tegen het feit dat het noordelijke buurland van Griekenland het woord Macedonië in de naam mag dragen.

We weten dat er mensen zijn in Griekenland die nog steeds de oude kalender (de Juliaanse kalender) volgen. Ze worden oud-kalendristen genoemd. Maar paleo-christenen, dat is toch iets nieuws. En blijkbaar is deze familie niet de enige. Er zijn ook paleo-christenen Lamia en Arta. Als blijkt dat die ook hun kinderen niet naar school sturen, dan dreigt een proces.

4 thoughts on “De paleo-christenen

  1. zonder water el elektriciteit maar wel een smartphone

  2. wist niet dat de eerste Christenen 21e eeuws wapens hadden… Allemaal toch wat surrogaat…frauduleus en onoprecht .. je kunt er nog kindermishandeling of verwaarlozing aan toevoegen…

  3. @ Bob. Een smartphone opladen is geen probleem hé daar heb je zelfs geen uitgebreide installatie met zonnepanelen en batterijen voor nodig ,
    Zonder ” stromend” water uit een kraan kan je best leven voor zover er geen olijfmolen boven je bron zijn rommel loost in een riviertje dat de bron van water voorziet.

    Je kan ook een voorbeeld uit de bijbel gebruiken ” Toen hief Mozes de staf op en sloeg tweemaal op de rots. Het water gutste eruit en de mensen en het vee konden drinken. ” AMEN !!

  4. Vraag me af hoe je kunt telewerken zonder elektriciteit. Had hij bij het schoonmaakbedrijf een leidinggevende functie of niet? Zo ja, dan veel of minstens regelmatig overleggen met anderen, dit is allemaal 3 jaar lang gedaan met alleen de smartphone? Zo nee, dan moet je aanwezig zijn om het werk te doen. Er is voor mij nog veel onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *