Afgelopen week bleef de herdenking van de treinramp bij Tempi het nieuws domineren, en tegen het eind van de week kristalliseerde een en ander zich uit: opeens werden er heel prangende vragen gesteld waarom het domein rond de plaats van de ramp werd “gecontamineerd”. Ik heb al geschreven dat een deel van de bodem werd afgegraven en nadien met grind en beton werd bedekt, waardoor waardevolle sporen niet meer konden worden gevonden.

Bijna een jaar lang werd gezegd dat voormalig provinciegouverneur van Thessalië, Kostas Agorastos, de opdracht had gegeven om de grond af te graven. Maar de voorzitster van de Vereniging van Families van de Slachtoffers, Maria Karistianou, beweerde dat Agorastos opdracht gekregen van Christos Triantopoulos, vice-minister van klimaatcrisis en burgerbescherming en tevens vertrouweling van premier Mitsotakis.

Dat zou kunnen kloppen, want luttele dagen na de treinramp, kwam Triantopoulos op een plaatselijke TV-zender vertellen dat “het werk voltooid is. Sinds donderdag zijn we met het overheidspersoneel in Tempi, in Larissa, zodat met absoluut respect voor de slachtoffers, de families en de Griekse samenleving die de ontwikkelingen op de voet volgt, het proces van het verzamelen en herstellen van de plaats van het tragische ongeval kan doorgaan,” In het interview hieronder beweert hij ook dat de plaats is “gecontamineerd”. Maar het is wel een interpretatie die heel wat andere informatie weg laat.

Maar Karistianou zou ook een geschreven antwoord van de provinciegouverneur hebben ontvangen waarin staat dat hij de opdracht van Triantopoulos heeft gekregen. Dat document is aan het gerechtelijk dossier toegevoegd, maar volgens Karistianou is er (nog) niets mee gedaan. Zowel Agorastos als Triantopoulos zeggen dat de beweringen van Karistianou niet kloppen.

Triantopoulos ging vervolgens verder met te zeggen dat de brandweer alles zou hebben gebetonneerd om beter bij de plaats van de ramp te komen. Dat wordt dan weer ontkend door de woordvoerder van de brandweer.

Tenslotte diende de regeringswoordvoerder tussenbeide te komen. Volgens hem heeft noch Triantopoulos, noch een ander lid van de regering de opdracht gegeven om de plaats van de ramp af te graven en vol te storten met grind en beton.

En daarmee weten we dus nog steeds niet met zekerheid wie er nu verantwoordelijk is. Maar de bal wordt steeds doorgespeeld, en dat zorgt er voor dat niemand nog vertrouwen heeft in een correct en goede afloop van het onderzoek naar de ramp.

2 thoughts on “Laatste ontwikkelingen wat betreft Tempi

  1. dank u Bruno voor uw verdere inzet – ik blijf dit met spanning volgen

  2. Hartelijk dank voor deze ontwikkelingen. Net als de andere nieuwsbrieven die U verstuurt, een duidelijke en concrete beschrijving. Hartelijk dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *